:

:

TV Most

clock

April 09, 2024   9:33

0

35

Zečević o značaju Vučićeve posete Parizu: Ovo je znak da u Evropi nismo sami

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj znači da mi u Evropi nismo sami, nismo usamljeni i da imamo jednu moćnu zemlju u Evropskoj uniji, koja je naš istorijski partner i prijatelj. Srbija pokazuje želju da bude na evropskom putu, međutim ostaju problemi na stolu koje smo imali i do sada - Kosovo i Metohija i odnos prema Rusiji, napominje Zečević.

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije rekao je da je tokom boravka predsednika Srbije u Parizu učinjena velika čast srpskom narodu i da ova poseta ima nekoliko segmenata.

"Pre svega predsednik Vučić je otišao u jedan veliki kompleks na oboli Sene, koji se zove Invalidi. U stvari, to je mesto gde su lečeni francuski ranjenici. To je bila velika bolnica još od 18. veka. Danas je to Muzej francuske vojske i tu ima Srpska vojska posebnu plaketu. Zatim je imao razgovore sa predsednikom Senata Gornjeg doma Francuskog parlamenta. I na kraju, vrhunac svega je bio odlazak na večeru kod predsednika Makrona, što je na neki način čast i pažnja koju se ukazuje prijateljskoj zemlji i prijateljima", rekao je Zečević.

Ocenjuje da sve ovo znači da mi u Evropi nismo sami, nismo usamljeni, da imamo jednu veliku zemlju, moćnu zemlju u Evropskoj uniji, koja je naš istorijski partner i prijatelj.

Istakao je da je ovo jedan dobar korak u određenom pravcu modernizacije raznih segmenata srpske privrede i društva.

"Tu pre svega mislim na modernizaciju naše vojske, i bilo je krajnje vreme da se to uredi. S druge strane, modernizacija u perspektivi elektroprivrede Srbije i modernizacija i nekih drugih segmenata, pre svega poljoprivrede, vodoprivrede", kaže Zečević.

Primećuje da odluka da se nabavi moderni lovac francuske proizvodnje rafal, sadrži i političke i ekonomske segmente.

"Vi ne možete nabaviti jedan lovac, morate da nabavite bar 12 da biste imali efikasnu zaštitu svog neba. Mi prelazimo sad sa sovjetske opreme na modernu evropsku opremu što govori o modernizaciji naše vojske", napomenuo je Zečević.

Predsednik Srbije je, na sastanku sa francuskim predsednikom, taksativno nabrojao šta je to Beograd učinio, a šta sve Priština nije učinila.

Zečević ovu reakciju srpskog predsednika ocenjuje kao hrabar potez.

"Hrabar potez, govorio je istinu pred javnošću i pred predsednikom Francuske. Činjenica je sve ono što je on rekao, činjenica je da Priština ništa nije ispunila. I na žalost, imamo opet u Zapadnom svetu taj narativ koji govori stalno – Beograd i Priština bi trebalo da nešto urade, a uopšte se ne gleda šta je uradila jedna, a šta je uradila druga strana", kaže Zečević.

Napominje da je ambijent kad je reč o Kosovu u tim zemljama drugačiji i oni stalno pokušavaju da afirmišu tu kosovsku nezavisnost i mi se zaista borimo sa jednim vrlo teškim problemom.

Kada je reč o inicijativi da se Priština primi u Savet Evrope, Zečević kaže da su snažni argumenti da Priština apsolutno ne zaslužuje nikakvo članstvo u Savetu Evrope.

Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, koji će raditi Francuzi, Zečević kaže da je to dobra vest zato što nije samo problem da izgradite metro, to je i velika investicija i veliki građevinski poduhvat.

Posetom Parizu, kako je rekao, Srbija pokazuje želju da bude na evropskom putu.

"To znači da želi da napravi korak ka Evropskoj uniji, da je spremna da se uključi i privredno i tehnološki u procese unutar Evropske unije. Međutim, naravno, ostaju ti problemi na stolu koje smo imali i do sada – Kosovo i Metohija i odnos prema Rusiji", naglasio je Zečević.

Izvor: RTS

Slobodan ZečevićFrancuskaAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva