:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2022   15:26

0

185

Zečević: Plan Francuske i Nemačke zahteva velike ustupke Srbije

Naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević ocenjuje da plan Francuske i Nemačke zahteva velike ustupke Srbije i da bi, u tom slučaju, i naša zemlja trebala da dobije ogromne ustupke.

"Mnogo je preduslova za kompromise i ako bi ih pravila, kao što je davanje Kosovu stolice u UN, Srbija bi morala da ima vrlo opipljive, konkretne i značajne pomake u svom statusu unutar EU i na Balkanskom poluostrvu", rekao je Zečević T a n j u g u.

Govorići o eventualnom članstvu u EU, koji bi navodno bio ponuđen Srbiji, Žečević je istakao da je to geostrateški interes Srbije, ali problem je možda, ne u volji Francuske i Nemačke da se to ostvari, nego u kredibilitetu.

"Mi smo više puta dobijali uveravanja da ćemo brzo postati članica EU, naročito od 2000. godine pa nadalje, i to se nikada nije dogodilo. I ne samo to. Problem je da li Francuska i Nemačka čak i da žele i da verujemo u njihovu iskrenost, a ja verujem, da li mogu da obezbede apsolutnu saglasnost svih država EU da bi se Srbija primila", ističe Zečević.

On podseća da je dovoljno da imate jedan glas protiv, pa da se blokira ceo proces, što se već događalo u prošlosti i naglašava da su za takav plan potrebne čvrste garancije SAD i jasna mapa puta koja je važila za druge država.

Takođe, navodi, EU bi trebalo da shvati da to što je Zapadni Balkan isparcelisan na toliko broj malih država nešto što je u perspektivi loše za EU.

"Treba imati u vidu da su Jugoslaviju stvorila tri naroda Srbi, Hrvati i Slovenci i da bi bilo logično da se Zapadni Balkan izgradi oko ta tri entiteta. Albanci su takođe važan faktor u regionu", konstatuje Zečević.

Što se samog predloga tiče, Zečević kaže da on polazi od pretpostavke dve Nemačke koju je prihvatio Vili Brant 1971. godine, a što nisu prihvatili kancelari pre njega, a to je da se Istočnoj Nemačkoj, koja je bila pod sovjetskim uticajem, dozvoli članstvo u UN i da postoje dve nemačke države u odviru UN.

"Taj model se nije loše završio jer je 1989. došlo do ujedinjenja dve Nemačke", konstatovao je Zečević.

Na konstataciju da je dve nemačke činio isti narod, za razliku od Srbije i KiM, Zečević odgovara da je primer dve Nemačke upravo dokaz da u politici ništa ne mora da bude konačno.

"Ni ova situacija nije idealna za nas. Priština uz pomoć Zapada sve više kontroliše stvari na terenu, uključujući i sever Kosova, a nama rat u ovom trenutku nipošto ne odgovara", poručuje Zečević.

Komentarišući to što predsednik Vučić u obraćanju javnost iizjavio kada je reč o sankcijama Rusiji da će se naša država ponašati i rukovoditi u skladu sa sopstvenim interesima Zečević kaže da je prema njegovom mišljenju već propuštena prilika da se uvedu neke sankcije Rusiji.

"Mislim da smo mogli, u onom trenutku kada smo se pridružili osudi ruske agresije u Savetu bezbednosti UN, da uvedemo neke sankcije Rusiji. Neki od paketa sankcija čisto da ne budemo bez bilo kakvih sankcija prema Rusiji", smatra Zečević.

Ono što Vučić govori je naša realnost, dodaje ,jer smo u sferi uticaja EU koja je naš glavni trgovinski partner, u okruženju smo država članica EU, a vrednosti EU su nešto što bi trebalo da negujemo u Srbiji.

"Filozofija uređenja EU je mnogo prihvatljivija od ruske filozofije čija ograničenja vidimo danas, kada je Putin ušao u akciju za koju ne znamo ni kuda ide, ni gde će da se završi. Vrlo rizičan potez koji ostavlja Rusiju u vrlo neugodnoj situaciji", navodi Zečević.

Iako naglašava da je ratna sreća promenjiva, konstatuje da objektivno, u ovom trenutku, Rusija gubi rat i da je pitanje kako će se izvući iz toga.

Zečević se slaže sa konstatacijom predsednika Vučića da bi za Srbiju bilo bolje da su pregovori ostali u UN.

"U UN imamo dve države koje su protiv nezavisnosti Kosova, a EU je pod američkom dominacijom, a oni su promoteri kosovske nezavisnosti i onda smo tu upali u teškoće. Međutim, i da je sve u rukama UN, bilo bi povoljnije što se tiče pregovora, ali situacija na terenu ne bi bila povoljna, jer je tamo NATO, a on vodi glavnu reč", smatra Zečević.

Što se tiče odluku o izuzeću od embarga na uvoz ruske nafte Zečević kaže da mi tu plaćamo ceh neuvođenju sankcija Rusiji.

Mi smo u apsurdnoj situaciji, kaže, jer su neke članice EU izuzete, ali ne i mi koji nismo.

"Hoće posredno da nam uvedu sankcije zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji. Njihova logika je zašto bi mi dobijali jeftiniju naftu kada je oni ne dobijaju", konstatuje Zečević.

Izvor: T a n j u g

KiMSlobodan ZečevićUNEUNemačkaFrancuska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva