:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 22, 2023   16:35

0

82

Zelenski: Očekujem da će odluka o početku pregovora Ukrajine biti doneta ove godine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski očekuje da će odluka zemalja članica EU o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU biti doneta ove godine.

"Cilj nam je da postignemo maksimalne rezultate u implementaciji preporuka Evropske komisije. Očekujemo pozitivnu ocenu u izveštaju u okviru paketa proširenja u oktobru i odluku zemalja članica EU da počnu pregovore o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji 2023. godine“, rekao je predsednik Ukrajine tokom sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u okviru Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine u Atini.

Stranke su ocenile napredak Ukrajine u primeni sedam preporuka Evropske komisije i dalje korake u tom pravcu, saopšteno je iz pres službe ukrajinskog predsednika, prenosi Ukrinform.

Zelenski se zahvalio Fon der Lajen za napore u cilju normalizacije izvoza i tranzita ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

"Važno je obnoviti punopravnu bescarinsku trgovinu između Ukrajine i EU i osigurati slobodan pristup ukrajinskom izvozu poljoprivrednih proizvoda na čitavu teritoriju jedinstvenog tržišta EU. Očekujem da će 15. septembra bilo kakva ograničenja za ukrajinske poljoprivredne proizvode u EU biti ukinuta“, naglasio je on.

Zelenski i Fon der Lajen razgovarali su i o alternativnim pravcima za „koridor žitarica“ nakon ruskog blokiranja Crnomorske inicijative za žito.

Posebna pažnja posvećena je bezbednosnim i finansijskim aspektima, kao i osiguranju brodova.

Zelenski je zahvalio Fon der Lajen na novoj tranši pomoći u vrednosti od 1,5 milijardi evra. 

Tokom sastanka je bilo reči i o reviziji programa MMF-a za Ukrajinu, ukrajinskoj formuli mira i pripremi Globalnog samita mira.

Kako je ranije saopšteno, Ukrajina je 23. juna 2022. godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska komisija bi na jesen trebalo da dostavi izveštaj u kojem se ocenjuje da li je Ukrajina ispunila sedam zahteva Evropske komisije, na putu ka pridruživanju EU.

Izvor: T a n j u g

Volodimir ZelenskiUkrajinaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva