:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 10, 2022   8:07

0

194

Zelenski: Posvećen sam miru uprkos ruskim napadima na civile

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je posvećen traženju mirnog rešenja, uprkos, kako je rekao, ruskim napadima na civile koji su "šokirali svet".

 

On je u intervjuu za Asošiejted Pres rekao i da je zatražio od pojedinih zemalja da pošalju još oružja, uoči očekivanog pojačanja borbenih dejstava na istoku zemlje.

"Niko ne želi da pregovara sa osobom ili narodom koji muči vašu državu. To je sve jasno. I kao čovek, otac, razumem to vrlo dobro. Međutim, ne želimo da gubimo šanse za diplomatsko rešenje, ako ih imamo", poručio je Zelenski.

On je dodao da Ukrajinci moraju da se bore.

"Moramo da se borimo, ali za život. Ne možete da se borite za prašinu, za zemlju, ako tamo nema ničega, ako nema ljudi. Zato je važno da se zaustavi ovaj rat", istakao je on.Zelenski kaže da je uveren da bi Ukrajinci prihvatili mir, uprkos, kako je rekao, užasima kojima su prisustvovali u ratu koji traje duže od šest nedelja.

Na meti agresije Rusije cela Evropa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je da agresija Rusije nije ograničena samo na Ukrajinu i da je na meti cela Evropa.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Zelenski je rekao da je upotreba sile od strane Rusije "katastrofa koja će neizbežno pogoditi sve".

Zelenski imao telefonski razgovor sa Šolcom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao telefonski razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o mogućnosti uvođenja dodatnih sankcija Rusiji.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o novoj odbrambenoj i finansijskoj podršci njegovoj zemlji, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se navodi da je predsednik održao konferencijski poziv sa ukrajinskim zvaničnicima tokom kojeg su razrađeni predlozi Kijeva za šesti paket sankcija Evropske unije.

Ukrajina: Otkrivena masovna grobnica u selu blizu Kijeva

Grobnica sa nekoliko desetina tela ukrajinskih civila pronađena je u Buzovi, oslobođenom selu u blizini glavnog grada Kijeva, koje je više nedelja bilo pod okupacijom ruskih snaga, izjavio je danas jedan lokalni zvaničnik.

Taras Didih, starešina zajednice Dmitrivka koja objedinjuje Buzovu i nekoliko obližnjih sela, rekao je ukrajinskoj televiziji da su tela pronađena u jarku blizu benzinske pumpe i da broj mrtvih tek treba da bude utvrđen, prenosi Rojters.

"Sada se vraćamo u život, ali tokom ruske okupacije stradalo je mnogo civila", rekao je Didih.

Rojters do sada nije uspeo da potvrdi ovaj izveštaj.

Izvor: T a n j u g

Volodimir ZelenskiUkrajinamasovna grobnica

Svet

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva