:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2022   8:19

0

108

Zelenski: Predstojeća zima prekretnica u ratu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da veruje da će predstojeća zima biti "prekretnica" u ratu sa Rusijom, nakon niza vojnih uspeha ove nedelje na frontu.

"Verujem da je ova zima prekretnica i da može da dovede do dramatične deokupacije Ukrajine", rekao je Zelenski na Jaltskoj konferenciji u Kijevu, preneo je list "Hil".

Rusko ministarstvo odbrane je u subotu navelo da je povuklo svoje snage iz nekoliko gradova oko Harkova na istoku Ukrajine, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske.

Zelenski je, takođe, zatražio veću vojnu podršsku od zapadnih saveznika, rekavši "da ukrajinska vojska ima jače oružje, brže bi uspela da oslobodi okupirane teritorije".

Ukrajina će razmotriti isporuku uglja Poljskoj

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, preneo je Rojters.

"Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu", istakao je Zelenski.

Poljska se oslanja na ugalj za oko 70 odsto proizvodnje električne energije.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaratZelenskiPoljskaenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva