:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 27, 2022   14:53

0

211

Zemlje Otvorenog Balkana otvorene za saradnju u oblasti energetike

Srbija, Severna Makedonija i Albanija, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, pokazale su spremnost da u vreme energetske krize budu solidarne i rade na zajedničkim projektima u domenu energetike, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 

Ona je podsetila da su ministri tri zemlje razgovarali u Tirani o unapređenju saradnje u oblasti energetike i oformile radnu grupu.

"Očekujem da radna grupa vrlo brzo počne sa radom i da pre glavnog sastanka u okviru inicijative Otvoreni Balkan u septembru imamo određene informacije i predloge, da znamo sa kojim kapacitetima raspolažemo i gde možemo da pomognemo jedni drugima ako bude potrebno", rekla je ministarka.

Istakla je da je glavni prioritet radne grupe da se osmisle rešenja za zajedničko prevazilaženje problema vezanih za snabdevenost energentima ove zime.

Takođe, navela je da će radna grupa raditi na potencijalnom zajedničkom investicionom planu, kako u oblasti energetike, tako i u oblasti gasa.

"Srbija i Severna Makedonija će raditi na gasnoj diversifikaciji i sada je jasno, mi ćemo praviti konektor između dve zemlje, a Srbija je zainteresovana da razgovara sa Albanijom oko LNG terminala koji ova zemlja treba da gradi", kazala je ministarka.

Ona je dodala da tri zemlje razmišljaju i o zajedničkoj solarnoj elektrani, kao i zajedničkom balansiranju, koje je važno za energetsku stabilnost čitavog regiona.

Ministarka je ovo poručila na svečanosti povodom predstavljanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije do 2030, sa vizijom do 2050. godine.

Izvor: T a n j u g

Zorana MihajlovićOtvoreni Balkanenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva