:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2023   9:31

0

111

Zurof: Stepinac ne zaslužuje da bude svetac

Izraelski istoričar i direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, Efraim Zurof,  održao je na Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske predavanje na temu "Moj život kao poslednjeg lovca na naciste".

"Kao poslednji lovac na naciste, bavio sam se istragama i izručenjima nacista širom sveta. Jer smatram da sve zločince iz Drugog svetskog rata treba izvesti pred lice pravde. Upravo jedan takav slučaj je ulazak u trag komandantu ustaškog logora Jasenovac, Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini. Kada je reč o NDH, smatram i da Alojzije Stepinac nipošto zbog svojih postupaka ne zaslužuje da bude svetac", poručio je Zurof.

Kako prenosi RTRS, Zurof ima važnu ulogu u otkrivanju nacista koji su izvedeni pred sud u prethodnih nekoliko decenija, zbog čega je dobio nadimak "poslednji lovac na naciste". 

Izraelski istoričar je posebno poznat po tome što je ušao u trag komandantu ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću, a autor je godišnjaka "Status report", koji govori o istragama i izručenjima nacista širom sveta.

"Ljudi vole da čuju i nauče nešto novo. Jednostavno kroz njegov rad mogu da vide koliko je ta kultura sećanja izuzetno bitna, ne samo za Jevreje, već za sve druge narode koji su stradali", istakla je Aleksandra Stevandić, predsednica Jevrejske opštine Banjaluka.

Predavanje kome su prisustvovale brojne zvanice iz naučnog, javnog i kulturnog života Republike Srpske, organizovali su Jevrejska opština Banjaluka i Jevrejski kulturni centar Banjaluka u velikoj sali Akademije nauka i umetnosti Srpske.

Izvor: T a n j u g; Foto: Profimedia

ZurofStepinac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva