:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 16, 2018   16:25

0

206

Đukanović: Nadam se da će SB UN ukazati na nužnost dijaloga

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN biti ukazano na nužnost dijaloga i okončanja procesa normalizacije Beograda i Prištine, ali da neće biti postignut širi konsenzus oko transformacije kosovskih bezbednosnih snaga.

Sednicu bezbednosti UN hitno su zatražile Srbije i Rusija, zbog formiranja vojske Kosova, a ona će se održati sutra oko 21:00 čas po srednjoevropskom vremenu i na njoj će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Nadam se da će na ovoj sednici Saveta bezbednosti da se, i pored nepovoljnih trendova sa kojima smo suočeni proteklih nekoliko nedelja, od taksi na proizvode iz Srbije, promene formata kosovskih snaga bezbednosti, ipak ukaže na nužnost dijaloga, nužnost okončanja procesa normalizacije i nadam se da će ta poruka biti preneta i u Brisel“, rekao je Đukanović za Tanjug.

Procenjuje da će biti različitih disonantnih tonova članica Saveta bezbednosti, ali da će u svakom slučaju poruka biti vezana za to da treba da se dođe do nastavka dijaloga.

„Mislim da će to biti jedan od zaključaka sutrašnje sednice“, kaže Đukanović i dodaje da širi konsenzus, posebno oko transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova neće biti postignut u okviru SB, imajući u vidu da SAD, a i Velika Britanija, podržavaju tu transformaciju.

Koliko bi Priština prihvatila da se stvari vrate u pređašnje stanje i nastavi dijalog zavisi pre svega od SAD, odnosno od kapaciteta da SAD utiče na procese, kaže Đukanović.

„Ali, očekujem da će SAD zapravo ovoga puta biti odlučnije kada je u pitanju ukidanje taksi kako bi se osigurao nastavak dijaloga, što je juče i u saopštenju Stejt departmenta istaknuto“, navodi.

Dodao je da bi već na sastanku tri predsednika i tri premijera u sredu u Briselu sa Federikom Mogerini trebalo da budu date neke smernice da se dođe do nastavka dijaloga.

Takođe, navodi da bi na sastanku lidera regiona i Mogerinijeve trebalo da se otklone i nepopularne mere koje je uvela Priština prema Beogradu i da se napokon sedne za pregovarački sto i relaksiraju odnosi u nekom širem regionalnom kontekstu.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini organizovaće 19. decembra sastanak u Briselu gde će okupiti lidere šest partnera sa Zapadnog Balkana.

Očekuje da će sastanku sa Federikom Mogerini prisustvovati predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, kao i premijeri Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama.

Izvor: Танјуг

Dijalog Beograda i PrištineDragan DjukanovićEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva