:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Novembar 06, 2018   19:59

0

151

Gojković sa ministrom spoljnih poslova Unije Komora

Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je šefu diplomatije Unije Komora Suefu Mohamedu El-Aminiju da Srbija očekuje podršku njenim stavovima prilikom pokušaja tzv. "Kosova" da se učlani u međunarodne organizacije, što je El-Amini i potvrdio.

Ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje El-Amini je naglasio da Srbija, kao prijateljska zemlja, može da računa na punu podršku i glas ove zemlje u međunarodnim organizacijama.

Gojkovićeva je naglasila da ova poseta, prva zvanična posle više decenija, ima izuzetan značaj i da otvara mogućnosti jačanja saradnje na svim poljima.

Na sastanku je istaknuto da je potrebno unaprediti prijateljske odnose dve zemlje, posebno imajući u vidu saradnju koju su dve zemlje uspostavile još tokom procesa dekolonizacije i borbe za nezavisnost Unije Komora, saopšteno je iz parlamenta.

Gojkovićeva je rekla da je Srbija ponosna na istoriju odnosa i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, te ukazala da istorijsko prijateljstvo obavezuje da se i danas u savremenim okolnostima unapređuju odnosi na svim poljima od zajedničkog interesa.

Predsednica Skupštine Srbije napomenula je da Srbija podržava teritorijalni integritet Unije Komora i da će nastaviti da podržava pozicije Unije Komora.

Gojkovićeva se založila za razvijanje parlamentarne saradnje na najvišem nivou, kao i na nivou odbora i parlamentarnih delegacija, te napomenula da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom.

El Amini je pozvao predsednicu Narodne skupštine u posetu ovoj zemlji i istakao značaj saradnje, kao i prenošenja iskustva u donošenju zakona i zastupljenosti žena u parlamentu. 

Maja Gojković i El-Amini su naglasili značaj jačanja odnosa Srbije sa zemljama Afrike i saglasili se o potrebi razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva