:

:

TV Most

clock

April 24, 2019   23:05

0

194

Ključ za rešavanje aerozagađenja je na lokalu

Beograd, Niš, Užice, Smederevo, Valjevo i Kosjerić – mesta su u kojima su u toku godine najviše povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu. Zbog toga je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao sa predstavnicima tih gradova i opština kako bi našli način za rešavanje problema zagađenog vazduha u tim sredinama.

Od posledica zagađenosti vazduha u Srbiji godišnje umre 6.500 ljudi, podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga je prioritetno pitanje rešavanje tog problema, rekao je ministar Goran Trivan.

"Ključ za rešavanje aerozagađenja je na lokalu, u opštinama i gradovima gde se građani suočavaju sa tim problemima. Odgovornost za kvalitet vazduha u sredinama iz kojih dolazite je vaša, svake lokalne samouprave i njenog rukovodstva", rekao je Trivan i izrazio spremnost Ministarstva zaštite životne sredine da pomogne u rešavanju tog problema.

Predstavnici lokalnih samouprava su ukazali na izvore aerozagađenja u gradovima i opštinama iz kojih dolaze, na probleme u njihovom otklanjanju i izneli primere dobre prakse u rešavanju problema zagađenja vazduha.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine tokom prošle godine Užice je imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Beograd 74, Smederevo 146, Kosjerić 86, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

Predstavnici lokalnih samouprava su potvrdili da su najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija.

"Hoćemo da zajedno rešavamo vaš problem, ali morate da uradite svoj deo posla, planove i programe. Ako pokažete da ste u budžetu vaših opština predvideli finansijska sredstva za ozelenjavanje, da otvarate pluća vaših gradova i opština sadnjom novih stabala, da ste ugasili bar jednu kotlarnicu koja kao energent koristi mazut i Ministarstvo će vam pružiti i stručnu i finansijsku podršku", istakao je Trivan.

Trivan je podsetio da je ponovo objavljen konkurs za pošumljavanje, koji je na sajtu Ministarstva i pozvao opštine da apliciraju. Podsetio je da je pošumnjavanje najednostavniji i najefikasniji način borbe sa aerozagađenjem i klimatskim promenama.

Na kraju sastanka je zaključeno da će predstavnici lokalnih samouprava u nalaženju praktičnih rešenja za probleme zagađenja vazduha u njihovim sredinama imati otvorenu, redovnu komunikaciju i konsultacije, kao i podršku Sektora za upravljanje životnom sredinom, Odenjenje za zaštitu vazduha resornog ministarstva.

Izvor: RTS

Trivazagađenježivotna sredina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva