:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2019   18:14

0

268

Kraljevačka bolnica: Tela beba čuvaju se po propisu

Nakon što je objavljeno da u Opštoj bolnici u Kraljevu u zamrzivaču čuvaju tela 13 beba, oglasila se uprava te bolnice. Kažu da je reč o mrtvorođenim bebama u periodu od 2016. do 2018. godine koje nisu sahranjene. Ističu da se tela čuvaju po svim Zakonom predviđenim propisima, o čemu se vodi uredna evidencija.

Radi se o bebama koje roditelji nisu preuzeli i sami sahranili, što po zakonu nisu ni dužni da urade, kažu u Opštoj bolnici.

"Prilikom kontrole Republičke komisije za nestale bebe, u Službi za patologiju i sudsku medicinu Opšte bolnice 'Studenica' je prikazano 13 mrtvorođenih, obdukovanih beba od 2016. godine, koje roditelji nisu preuzeli. One se čuvaju po svim Zakonom predviđenim propisima, o čemu se vodi uredna evidencija u Protokolima", navodi se u saopštenju bolnice. 

Objašnjavaju da do decembra 2018. godine nije postojala gradska odluka o sahranjivanju ovih beba.

"U toku je formiranje Komisije od strane ovlašćenog preduzeća JKP 'Čistoća' Kraljevo i OB 'Studenica' za sahranjivanje mrtvorođenih beba, tako da će se u narednom periodu, u skladu sa ovom odlukom, izvršiti sahranjivanje", ističe se u saopštenju Opšte bolnice Kraljevo.

"Skandalozno je da se ovi podaci pogrešno tumače i koriste za širenje panike i uznemiravanje javnosti, a za to neko treba da snosi odgovornost", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS

kraljevozamrzivačbolnicabebe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva