:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 25, 2019   11:07

0

257

Privreda pozitivno o aktivnosti na suzbijanju sive zone

Srpski privrednici pozitivno ocenjuju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, rečeno je danas na predstavjanju rezultata novog NALED-ovog istraživanja stavova privrede o sivoj ekonomiji.

Mišljenja privrednika o uslovima poslovanja u Srbiji su podeljena i nešto više od polovine, 54 odsto, smatra da su loši, ali skoro trećina ocenjuje da su poboljšani u poslednjih godinu dana, a posebno u domenu suzbijanja nelojalne konkurencije.

Tako čak 78 odsto njih navodi da je došlo do smanjenja obima sive zone.

Sektori u kojima je siva ekonomija najviše zastupljena su građevinarstvo 53 odsto, trgovina 41 odsto, ugostiteljstvo 38 odsto i advokatske usluge 32 odsto.

U istraživanje koje je realizovano uz podršku Nemačke razvojne saradnje, vlasnici i direktori firmi još snažnije ističu visoki porez i doprinose na zarade kao glavni uzrok poslovanja mimo propisa – 79 odsto naspram 62 odsto pre godinu dana.

Iako je tek pet odsto spremno da prizna da ima poteškoće s plaćanjem poreza i doprinosa za zaposlene, procenjuju da se u njihovoj delatnosti za čak četvrtinu zaposlenih delimično ili u potpunosti ne uplaćuju ove obaveze.

Izvor: Танјуг

PrivredaNALED
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva