:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 21, 2018   9:28

0

61

Srpske kompanije na privrednom sajmu u Tirani

Oko 70 privrednika iz gotovo 40 srpskih kompanija, predstaviće se na međunarodnom sajmu privrede u Tirani, koji će biti otvoren danas. Nacionalni štand srpskih preduzeća na 25. sajmu po redu, organizuju Privredna komora i Razvojna agencija Srbije.

Ove godine oko trećine izlagača su iz prehrambene industrije, zatim kompanije iz metalske i elektronske industrije, hemijske, gumarske, industrije građevinskog materija, tekstilne, drvoprerađivačke i farmaceutske industrije.

Među izlagačima su kompanije koje nude IT inovativna rešenja i firme iz uslužnog sektora.

U proteklih 15 godina, na sajmu privrede u Tirani učestvovalo je više od 350 kompanija iz Srbije, od kojih više od stotinu na ovogodišnjem i prethodna dva sajma. Svaka druga firma koja je prethodnih godina izlagala na sajmu u Tirani, danas posluje sa albanskim partnerima.

Trgovinska razmena Srbije i Albanije poslednjih godina u stalnom je porastu.

Prošlogodišnja razmena iznosila je oko 160 miliona evra i u odnosu na ostvarenu u 2016., obostrano je porasla za više od od trećine. Rast je nastavljen I u tri kvartala ove godine.

Privredna saradnja Srbije I Albanije više se ne svodi samo na trgovinu, već sve je više predstavništava srpskih firmi u Albaniji, zajedničkih kompanija i investicija.

Povodom 15 godina učešća srpskih preduzeća na sajmu u Tirani, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, organizovao je ovde sinoć prijem i tom prilikom je najavio da će privredna saradnja Srbije i Albanije doživeti pravi bum u narednih pet godina.

Čadež je rekao da privredna saradnja dve zemlje može da promeni naš region, naglašavajući dogovor ministara finansija Srbije Siniše Malog i Albanije Arbena Ahmetaja, da se narednog meseca, na sastanku Mešovitog komiteta potpiše memorandum o saradnji, čiji je cilj i usaglašavanje fitosanitarnih sertifikata, ubrzavanje zajedničkih carinskih procedura i olakšavanje trgovine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva