:

:

TV Most

Foto: Gračanicaonline

clock

Decembar 17, 2018   16:52

0

216

U Gračanici obeležena stota godišnjica oslobođenja nakon velikog rata 1914-1918

Povodom sto godina od oslobođenja Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu,  u organizaciji Doma  kulture „Gračanica“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je  svečana akademija i izložba fotografija pod nazivom „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914–1918 JEDINI PUT“.

Izložba je podeljena na dve celine. Prvi deo sadrži fotografije ratnog reportera Riste Marjanovića i Ratnog albuma 1914–1918. potpukovnika Andre Popovića koje prikazuju povlačenja kralja, vlade, vojske i naroda preko Kosova i Metohije.

Drugi deo izložbe sadrži fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata koji su rođeni na Kosovu i Metohiji ili su na Putu patnje kroz njega prolazili. To su jedinstvena svedočenja o ratnim stradanjima naroda i vojnika.

Svečanoj akademiji i izložbi prisustvovao je i Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je istakao da je Kosovo i Metohija u ovom ratu izgubila najvrednije i najhrabrije.

„ Zato mi danas ovde moramo da pamtimo i negujemo našu istoriju i postavimo ciljeve ka našoj budućnosti.Danas sto godina kasnije naš narod na Kosovu i Metohiji, više nego ikada u svojoj istoriji pamti sve strahote i užase svojih predaka, a nažalost Srbi na Kosovu i Metohiji žive i bore se i dalje za slobodu, za očuvanje vere i sopstvenog identiteta. I dalje se borimo mirnim putem za naš život i za naše porodice i sve ostače narode koji su želeli da žive s nama“, istakao je Popović.

Program akademije bio  je specifično usmeren na sve važne događaje iz Velikog rata i oslobođenje Kosova i Metohije.

U programu su učestvovali: glumci Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, glumci Srpskog pozorišta iz Gnjilana, Ansambl „Venac“, hor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i hor „Simonida“ iz Gračanice.

Pokrovitelj Svečane akademije Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914. – 1918. je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Izvor: RTV Gračanica

GračanicaVeliki ratKosovo i Metohija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva