:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 22, 2018   18:22

0

258

Kozarev: Istina o nevinim žrtvama je bitna i bez nje nema pomirenja


Sudbina nestalih rudara na ugljenokopu Belaćevac nije rasvetljena ni nakon dve decenije, tokom koje su porodice uporno tragale za istinom.



„Naš ponos, vredni i marljivi ljudi, oteti su u miru 22. juna 1998. godine. Sva traganja i napori porodica da se dođe do istine ostaju bez rezultata. Opravdana sumnja da postoji masovna grobnica na lokaciji Žilivode i da je tu večno prebivalište mnogih nasilno otetih , nestaje u vatri podmetnutoj 2012. godine“, rekla je Verica Tomanović, predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.



Na listi nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998.godine nalazi se još 572 lica, a među njima i devet belaćevačkih rudara. Predstavnici Komisije za nestala lica, zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, nesebično se daju u želji da žrtve dobiju zasluženo mesto, a njihove porodice istinu o njihovom stradanju.



„Mnoge stvari ne zavise od nas, nismo sami u ovom procesu, nemamo tu moć da bismo možda sve to na najbrži i najlakši način, prvenstveno zbog porodica, sve to završili. Uskraćivanje istine o otetim, kidnapovanim, je kršenje ljudskih prava, a upravo  kidnapovanje je zločin za koji svi počinioci moraju odgovarati“, istakla je Ljiljana Krstić, šefica odseka Komisije za nestala lica.



„Oko 570 ljudi, naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji ,i dalje se vodi kao nestalo. Tražimo istinu o njima i danas i svakoga dana. Belaćevac je večni svedok istine o tome od koga se branimo i protiv čega se borimo. Ako i poželimo da zaboravimo, zlo pronalazi način da nas podseti na svoje lice i to lice smo videli u poslednjih mesec i po dana, u barem 15 napada na naše povratnike, hodočasnike, sveštenike, žene i decu. Istina o nevinim žrtvama je nužna, i bez nje, ni istinske stabilnosti, ni pomirenja, ni poverenja ne može biti“, rekao je Dušan Kozarev.



Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev  i šefica odseka Komisije za nestala lica Ljiljana Krstić, na spomenik „Istina“ položili su vence i odali poštu stradalima.


Izvor: TV MOST

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva