:

:

TV Most

clock

Avgust 19, 2018   16:46

0

178

Svetski dan helikoptera obeležen spektaklom u Dobanovcima


Posetiocima manifestacije takođe je predstavljena široka primena helikoptera u spasilačkim misijama, gašenju požara iz vazduha, putničkom i medicinskom transportu, kao i u brojnim drugim misijama i oblastima.



U organizaciji "Balkan Helikopters", drugu godinu zaredom, prezentovana je trka bespilotnih letelica. Nakon toga su pripadnici Gorske službe spasavanja, kako je objasnio Nemanja Milić iz Gorske službe, prikazali pokaznu vežbu - na koji način spasilačke misije mogu da se izvode u saradnji sa helikopterskim transportom. Pilot Goran Krneta izveo je slobodni let helikopterom, uz akrobacije, a obraćajući se prisutnima rekao je da je zadivljen brojem posetilaca, da mu to govori o velikom interesovanju za ovaj događaj. Posebno se zahvalio na prisustvu pripadnicima ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, kao i pripadnicima helikopterske jedinice MUP-a Srbije.



Istakao je zadovoljstvo što vidi značajne ljude iz avio-industrije, što govori o tome, kaže, da helikopteri postaju vrlo značajan segment vazduhoplovne industrije u Srbiji. Tokom manifestacije, posetici su imali priliku da isprobaju komande helikoptera na simulatoru, da se fotografišu u pilotskoj jakni, te sa ostalim pilotskim rekvizitima, kao i da vide i slikaju se u oldtajmerima. Takođe, održane su i radionice u okviru kojih su posetioci mogli da nauče kako se pakuje padobran, popravlja helikopter i upoznaju se sa funkcionisanjem sistema svetlosnog obeležavanja heliodroma.



Direktor "Balkan Helikopters" Sara Krneta novinarima je rekla da su svi posetioci mogli da se upoznaju sa helikopterom, kao i da upoznaju komande helikoptera "robinson 44" i "robinson 46".



"U posetu nam je došao i policijski helikopter ‘bel 206'. Svi su različitih namena, a najveću imaju u komercijalnom letenju", objasnila je Krneta.



Zadovoljna je, kaže, velikom zainteresovanošću za manifestaciju, posebno što je najviše posećuju ljudi sa malom decom, mladenci, a da su za njihove usluge zainteresovani i prilikom prosidbi, proslavi rođendana, kao i "adrenalinski zavisnici". Predstavnica Turističke organizacije Srbije Olgica Miljković smatra da događaji ovog tipa pomažu u promociji turizma u Srbiji i dodaje da su sa "Balkans helikoptersom" već dve turističke kampanje organizovali.



Prošle godine je to bila kampanja "Vidi Srbiju - savršen obrt ti je nadohvat ruke", kazala je Miljković, a ove godine je organizovana kampanja "Vidi Srbiju - vidi komete ovog leta". Najavila je da se radi na tome da, u saradnji sa "Balkan Helikopters", jedan od promotivnih događaja sledeće godine bude i sa novog mesta, odnosno sa mesta na Ušću.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva