:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2016   12:05

0

134

Si: Srbija je za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner

O značaju saradnje i prijateljstva sa Srbijom govori i, kako je dodao, podatak da je Srbija prva zemlja u ovom regionu sa kojom Kina zaključuje sporazum o strateškom partnerstvu.

Kako je istakao, ideja je da se bar jednom godišnje predsednici dve zemlje sastanu, kako bi zajednički produbili odnose koji se tiču različitih sveukupnih aspekata i na taj način prošili saradnju na vojnom i na svim drugim planovima.

Si je u obraćanju medijima u Palati Srbija u Beogradu rekao da su odnosi dve zemlje u usponu, da neprekidno rastu i da se produbljuju.

"Postoji istorijska potvrda ovih odnosa. Kina želi da nastavi da produbljuje prijateljske odnose sa Srbijom i da dve zemlje nastave da budu pouzdani partneri", rekao je Si.

On je naveo da je veoma srećan što je poseta Srbiji protekla u lepoj organizaciji i prijemu sa srpske strane.

"Ovo je jedan korak u produbljivanju odnosa između dve zemlje i želim da izrazim najdublje poštovanje", rekao je Si, navodeći i da je srpska istorija i kultura duga i da sve to na narod Kine ostavlja veoma dubok utisak.

Dodao je da je sa Nikolićem imao puno konstruktivnih razgovora, da su razmenjene veoma korisne ideje koje produbljuju odnose, a da su oni potpisivanjem Izjave o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dobili jednu novu širinu.

Danas je, prema njegovim rečima, potpisana serija memoranduma i sporazuma koji se tiču razvoja i saradnje u najrazličitijim oblastima i doprinose uzajamnoj koristi.

"To je sve ono što spada u kontekst već uspostavljenih odnosa strateškog partnerstva. Smatramo da će to doprineti daljem razvoju odnosa u buducnosti. Razvoj dve strane se zasniva na velikim projektima, uključujući infrastruturne projekte, oblast poljoprivrede. Na taj način se odnosi Srbije i Kine podižu na jedan viši nivo", rekao je Si, dodajući da se dve strane slažu i da treba produbiti odnose i komunikaciju dva naroda.

Si je rekao i da se polaganjem kamena temeljca za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu takođe otvara perspektiva za podizanje kulturne razmene na viši nivo, čemu, naveo je, doprinose i instituti za učenje kineskog jezika u Beogradu i Nišu.

Si je uveren da se razvoj odnosa dve zemlje zasniva na uzajamnom uvažavanju principa jednakosti i suvereniteta, a istakao je da će Kina podržati napore Srbije za ulazak u EU.

"Kina se zalaže za to da obe strane pođednako budu faktori stabilnosti na međunarodnom planu", rekao je Si i naglasio da Srbija ima značajnu ulogu na putu "jedan pojas-jedan put", na kojme se očekuje povećanje obima tgovine i investicija i veće ostvarivanje potecijala za saradnju".

On je rekao da će se na taj način pojačati i produbiti odnos koji su dva naroda već uspostavila i u okviru projekta "16+1 Kina i zemlje jugoistočne Evrope".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva