:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 17, 2023   20:53

0

100

Abazović uručio zahvalnice istaknutim predstavnicima dijaspore u Beogradu

Predsednik Vlade Crne Gore i koordinator Ministarstva spoljnih poslova Dritan Abazović, uručio je večeras u Beogradu zahvalnice predstavnicima crnogorske dijaspore i iseljenicima, na prigodnoj svečanosti koju je organizovala Ambasade Crne Gore u Srbiji.

Radi se o prvom događaju ovakve vrste koji je održan u Crnogorskoj kući u Beogradu.

Dobitnici ove plakete iz oblasti zdravstva su prof. dr Cane Tulić, prof. dr Vaso Antunović, akademik, prof. dr Milika Ašanin, prof. dr Hakija Bašić, a iz oblasti kulture Vesna Dedić, Manojlo Manjo Vukotić, Petar Božović i Sergej Ćetković. 

Iz oblasti sporta, zahvalnicu je dobio teniser Novak Đoković i njegova porodica, u čije ime je svečanosti u Crnogorskoj kući prisustvovao otac Srđan, saopštila je Ambasada Crne Gore u Beogradu.

"Predstavlja mi neizmernu čast i ponos što večeras, po prvi put u Crnogorskoj kući, u vašoj kući, dodeljujemo ova priznanja. Ovo je samo početak odnosa države koji treba da se menja prema njenim građanima i građankama", rekao je Abazović.

"Za doprinos u raznim sferama koji ste ostvarili u državi Srbiji, našem najbližem i najdražem susedu, u zemlji sa kojom imamo posebne odnose i veze, i u želji da ih satkamo i sa svim ostalim komšijama i zemljama sveta, mala Crna Gora, zemlja sunca, zabave i vina, zemlja predodređena da zastupa mir i toleranciju, želi da vam iskaže zahvalnost", naglasio je Abazović.

On je zahvalio svim građanima koji žive van okvira granica Crne Gore, jer, kako kaže, oni iznova i iznova pokazuju kolika je njena prava veličina - mnogo veća od broja njenih stanovnika ili površine njene teritorije. 

"Misija svih okupljanja je da budemo bolji ljudi, da budemo bliži jedni drugima, jer jedni bez drugih ne vredimo, a jedni sa drugima možemo da uradimo mnoge dobre stvari", zaključio je premijer Abazović.

Inicijativu za organizaciju ovog događaja pokrenula je Ambasade, u cilju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih interesa i jačanju veza sa Srbijom kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj sferi. 

Po osnovu prethodno obavijenih širih konsuitacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Srbiji, Ambasada je definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, ceneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavijati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Srbiji.

Unapređenje veza i briga o dijaspori - iseljenicima, sastavni je deo unutrašnje i spoljne politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj privrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore - iseljenika, navedeno je u saopštenju.

Shodno Zakonu o spoljnim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz delatnost diplomatsko-konzularne mreže. 

Stoga je Ministarstvo spoljnih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblasti, započelo sa praksom dodele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore - iseljenika, kaže se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Dritan AbazovićdijasporazahvalniceSrbijaCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva