:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2021   8:12

0

152

Abraši: Neće biti ZSO dok je Samoopredeljenje na vlasti

Zajednice srpskih opština neće biti na Kosovu i Metohiji, sve dok je Pokret Samoopredeljenje na vlasti, izjavio je član Predsedništva tog pokreta Artan Abraši i zapretio da će reciprocitet biti glavni pristup odnošenja Prištine prema Beogradu.

Abraši je rekao i da vlada Aljbina Kurtina "neće žuriti" u dijalog sa Beogradom, sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori da neće priznati nezavisnost Kosova.

"Moramo biti realni, posebno nakon stalnih javnih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji uvek vodi računa o razjašnjavanju stava Srbije prema Kosovu, kada kaže da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. To je za nas problematično i pitanje je o čemu razgovarati sa Srbijom. Nećemo žuriti, pogledaćemo koja pitanja možemo da rešimo, ali konačni cilj Kosova u ovom procesu je priznanje", rekao je Abraši.

On je naglasio da Samoopredeljenje ima jasan stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi Kosovo onlajn.

"Ova tačka sporazuma koja je sklopljena u prošlosti je u problemu sa Ustavom Kosova. Smatramo da je taj predlog za osnivanje ovog entiteta štetan za unutrašnje funkcionisanje Republike Kosova, krši bitne elemente naše države", rekao je Abraši.

Abraši je rekao da će reciprocitet biti glavni pristup "kako će se Kosovo odnositi prema Srbiji".

"Moramo prvo napraviti balans do sada postignutih sporazuma u Briselu, videćemo koji se sporazumi sprovode, koje su barijere i prepreke koje Srbija ima prema Kosovu, bile one tarifne ili političke barijere. Kosovo će zatim istom merom uzvratiti Srbiji", rekao je Abraši.

Sporazum sa Beogradom o registarskim tablicama vozila vidi kao povoljan.

"Kosovo po prvi put ima mnogo dostojanstveniju zastupljenost u ovim procesima. Radi se o dogovoru koji je učvrstio našu poziciju prema Srbiji, jer ne možemo reći da smo do sada imali tako nešto. Svi ustupci koji su napravljeni u prošlosti bili su na štetu Kosova. Verujem da smo već dobili međunarodnu podršku, ovde vredi pomenuti američku podršku", rekao je Abraši.

Izvor: T a n j u g

Artan AbrašiSamoopredeljenjeZSOreciprocitetKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva