:

:

TV Most

Foto: mod.gov.rs

clock

April 07, 2019   9:29

0

491

Aleksandar Vulin: Razgraničenje sa Albancima, i to što pre!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u intervjuu za "Novosti" kaže da kada utvrdimo gde je linija, tada ćemo moći i da je branimo. "Velika Albanija" je tu, bolje da je ne čekamo u centralnoj Srbiji.

Zalažem se za razgraničenje sa Albancima, i to što pre! Kada utvrdimo gde je linija, moći ćemo i da je branimo. Nesporan je zločin koji je učinjen prema našoj zemlji i narodu, ali sada je na nama da li ćemo imati hrabrosti i snage da se već jednom okupimo, ujedinimo i pokušamo da rešimo srpsko nacionalno pitanje. "Velika Albanija" dolazi, došla je, tu je. Pitanje je samo da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u centralnoj Srbiji.

Ovako ministar odbrane Aleksandar Vulin, u intervjuu za "Novosti", krajnje otvoreno govori o svom viđenju načina za rešavanje kosovskog pitanja, za koje naglašava da nije ni stav Aleksandra Vučića, ni Vlade i Skupštine, već isključivo njegov lični stav. Vulin upozorava da "velika Albanija" u geografskom smislu još ne postoji, ali da je u političkom i te kako prisutna:

- "Velika Albanija" se već formirala, samo je pitanje koliko delova drugih država će zahvatiti. Ulaskom Severne Makedonije u NATO, svi Albanci, sa izuzetkom dve opštine u centralnoj Srbiji, živeće u jedinstvenom bezbednosnom i političkom prostoru, u okviru NATO. A životom svih Albanaca rukovodi se iz Tirane.

* Kako bi se u slučaju razgraničenja pomirile dve krajnosti: prva, da neke velike sile, na primer Nemačka, to ne žele, i druga, da bismo ušli u ragraničenje sa sopstvenom teritorijom, kršeći Ustav?

- U slučaju ovakvog rešenja, naravno, ono bi moralo biti potvrđeno na referendumu. Neke velike sile bi to podržale, neke ne bi, a na nama je da učestvujemo u toj utakmici. Aleksandar Vučić pokazuje veštinu i hrabrost koju decenijama nije pokazao nijedan srpski državnik, on uspeva da se izbori sa svim tim suprotnostima i da zadrži Srbiju na prostoru KiM. Hrabrost Vučića da uopšte radi na tome je nezabeležena. Niko pre njega nije uopšte hteo da se petlja sa tim.


* Postoji i još jedan kontrargument ideji razgraničenja, da bi time u budućoj kosovskoj državi ostao veći deo Srba nego što ih živi na severu?

- Nisam nacrtao granicu, samo želim da se odvojim od Albanaca. Verujem da je to najbolje rešenje. Ako bismo se razdvojili od Albanaca, nakon sporazuma bismo imali više mogućnosti da pomognemo Srbima koji žive u većinskom šiptarskom prostoru nego što imamo sada i u većinskom srpskom prostoru na KiM. Godine 2004. nije bilo ni dijaloga ni razgraničenja, pa što nismo zaštitili Srbe i njihove svetinje? Godine 2008. nije bilo razgraničenja, pa što nismo zaustavili proglašenje nezavisnosti? Konflikt sa Albancima nije i ne može da bude zamrznut. I sada, kada nemate pregovore sa Prištinom, stalno se dešavaju provokacije kosovskih vlasti, uvode takse, formiraju vojsku, hoće da otmu "Trepču", "Gazivode". U Otomanskom carstvu je postojala kazna - vezivanje za mrtvaca. Okrenuti licem ka lešu, vezanih ruku i nogu, svaki pokret je i pokret mrtvaca, i tako dok živ čovek vezan za mrtvaca ne poludi. Što pre se otkinemo od Albanaca, pre ćemo početi da živimo. Ako nećemo, pa srećno nam celovito i nezavisno Kosovo.


* Koliko je realna opasnost od upada Kosovskih bezbednosnih snaga na sever KiM?

- Uvek postoje planovi kosovskih vlasti da izazovu nerede i nevolju na severu KiM, da tako iznude reakciju Beograda i da onda pozovu u pomoć velike sile. Imamo posla sa ljudima koji hoće zemlju, ali ne i Srbe u njoj. Mnogi planovi Prištine su, na sreću, promenjeni, zato što je viđen odlučan stav našeg predsednika i države da ćemo zaštiti naš narod. Šta god da se bude dešavalo, za svako nasilje, odgovornost je na Prištini i Kforu, jer je ta misija dužna da to spreči i zaustavi. Ponavljam, mi smo tu i zaštitićemo svoj narod.

* Prva asocijacija na to je da smo, ako bude novog "Bljeska" i "Oluje", spremni da pošaljemo vojsku na KiM?

- Mogu samo da kažem da nikada više neće biti ni "Bljeska" ni "Oluje", ni martovskog pogroma. Kada su osnovali paravojsku koju vode osuđeni teroristi, odmah su kreirali sliku koju ponavljaju mnoge zapadne vlade: da je ta vojska preslaba da bi izazvala i ugrozila Srbe. Unapred pripremaju teren da kažu da bi svaka naša reakcija bila prevelika na tu "šaku jade".


* Mislite li da ćemo moći još dugo da ostanemo vojno neutralni, s obzirom na to da smo praktično u obruču NATO?

- Dok god Aleksandar Vučić bude bio vrhovni komandant vojske i predsednik Srbije, i ja ministar odbrane bićemo vojno neutralni. Verujem da je to jedini i pravi put. Nećemo da budemo deo NATO. Ne samo zato što su nas bombardovali, već i zato što nećemo drugima da činimo ono što su radili nama. A da bismo ostali neutralni, moramo da budemo vojnički moćni.

* Region sa podozrenjem gleda na naoružavanje naše vojske, kako na to odgovarate? I da li je na Balkanu počela neka trka u naoružavanju, s obzirom na to da i druge zemlje, pre svih Hrvatska, pokušava da nabavi moderno oružje, avijaciju?

- Pokušavaju, ali videlo se da im to nije tako jednostavno. Tim pre još više treba ceniti to što Vučić radi za ovu zemlju. Pogledajte kako je on ispregovarao "migove" sa Putinom, a kako Hrvatska "fantome" sa Izraelom. Mi "migove" imamo, a oni "fantome" nemaju. I to ne zato što nisu imali para. Što se Srbije tiče, nema trke u naoružavanju. Postradali smo 1999, i do 2012. nijedna vlast nije ozbiljno ulagala u vojsku. To je počelo da se menja od dolaska Vučića za ministra odbrane, stigle su "nore", "lazari", "migovi", stižu helikopteri, novi tenkovi... Do kraja godine stižu i tenkovi T-72 i helikopteri Mi-17 i H-145.


* U javnosti je bilo puno polemika zbog poziva na obuku onih koji nisu služili vojni rok. Da li će se taj koncept razvijati i dalje, koliko ljudi može da računa da će biti pozvano na tu vrstu obuke?

- Mnogo manje nego što bih ja želeo i što je potrebno. U planu je da bude obuhvaćeno oko 600 mušakaraca starijih od 30 godina koji nisu služili vojsku sa oružjem. Od kada je ukinut obavezni vojni rok pa do danas, 200.000 zdravih i sposobnih muškaraca ostavljeno je bez ikakve vojne obuke. A srž odbrane jedne zemlje je rezervni sastav, to se pokazalo za vreme NATO agresije. Građani Srbije imaju obavezu da brane zemlju u slučaju rata, a država da ih za to pripremi. Ovako kako sada stvari stoje, kad bi došao trenutak nevolje, možemo samo da se nadamo da će građani automatski znati, intuicijom vođeni, gde treba da dođu i šta treba da rade. Da ne pričam o onima koji su grlati kad se zaklinju da će izginuti u Prizrenu, a kad ih pozovete 15 dana u rezervu - nema ih nigde. A bolje bi bilo da se jave, da ih pripreme da ne poginu ili ne naude sami sebi već na Jarinju.

* Puno kritika izazvala je i vaša odluka da se dobrovoljno prijavite na obuku za pripadnike rezervnog sastava. Najviše su vam zamerali da niste bili u rezervi 1999, a sad ste otišli da vratite dug otadžbini?

- Dužan sam otadžbini dok sam živ, kao i svi mi. Uostalom, 1999. sam bio u Srbiji, za razliku od mnogih drugih koji su pobegli, a vodili su ovu zemlju, ili onih koji su, kao Jeremić, bili fizički zdravi, ali su služili civilno u kabinetu Borisa Tadića. Kada smo počeli sa pozivima, rekli su: "Neka ide Vulin", a kada sam dobrovoljno otišao, počeli su da histerišu: "On nema prava da ide". Kada smo rekli da se, po švajcarskom modelu, ide na 15 dana, rekli su da je to mnogo, a kada sam ja otišao, vrištali su da je malo. Slobodno mene napadajte za sve, ali nemojte da vređate one koji su se odazvali pozivu i prošli obuku, nemojte da vređanjem odvraćate druge od toga da nauče nešto o odbrani svoje zemlje. 
O meni govorite najgore, ali o onima koji su prošli obuku sa mnom govorite sve najbolje. Osim ličnih uvreda, još nisam čuo argument zašto rezerva nije potrebna i šta je pogrešno u pripremama za odbranu zemlje. Ja sam pokazao da nemam sujetu kada treba služiti svojoj zemlji. Ja sam svojoj zemlji služio i u vojsci, prvom prilikom koju sam ugrabio.

Oni što me napadaju nisu pokazali spremnost da urade isto, pitajte starešine i moje "klasiće" da li sam se razlikovao od svih ostalih. Evo, pozivam sve koji govore da je moj odlazak politički marketing, da se jave kao i ja i da naprave isti politički marketing. Dobiće moj krevet, moja zaduženja, moje starešine. Radujem se njihovom dolasku, a vojska velikom broju novih obučenih rezervista.


* Da li očekujete vanredne parlamentarne izbore u junu, što je, kao mogućnost, najavio predsednik Vučić?

- Voleo bih da ih bude. Mislim da bi se izborima izbeglo da narodnu energiju trošimo na zaustavljanje fašista koji upadaju u institucije i tuku žene. Smatram da su izbori dobri, lekoviti, da će oterati fašiste sa ulica. A tada će i opozicija, osim mržnje prema Vučiću, morati biračima da predstavi i neki program i otvoreno kaže šta misli o Kosovu i drugim važnim pitanjima. Ali zato oni i beže od birališta.

* Deo opozicije najavljuje bojkot izbora, jer tvrde da nema fer i poštenih uslova za njihovo održavanje...

- Podsetiću na izjavu pokojnog Đinđića, koji je, kada je preuzeo DS posle bojkota izbora, rekao da nikada više neće napraviti takvu glupost.

* Ostajete li pri zahtevu upućenom predsedniku Vučiću da Srbija "redefiniše politiku prema EU"?

- Da, smatram da je vreme za redefinisanje naše politike i da nam je EU dala dovoljno povoda za to. Za to nemam podršku ni predsednika Vučića, ni Vlade, ali ja i Pokret socijalista tako mislimo. U EU kažu da su umorni od proširenja, a mi smo umorni od njihovih neprekidnih novih uslova i pomeranja ciljeva, od pravdanja svega što rade Albanci i zahteva da se i mi uzdržavamo od odgovora na njihove provokacije.

Izvor: Večernje novosti

VulinrazgraničenjeAlbanciKiMizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva