:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2022   16:14

0

181

Aleksandra Joksimović: Proslava kraljicčne vladavine istorijski događaj

U Londonu je u toku proslava 70 godina vladavine kraljice Elizabete na čelu Velike Britanije, a prema rečima ambasadorke Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandre Joksimović, reč je o istorijskom događaju, jer je kraljica obeležila epohu i ispratila značajan deo moderne istorije.

Ambasadorka Joksimović je navela da platinasti jubilej vladavine kraljice Elizabete traje tokom cele godine, a da je centralna proslava smeštena u četiri dana koja su u toku.

"Platinasti jubilej je nešto što traje tokom čitave godine, a u toku su četiri centralna dana. U prethodnim periodima postojala su različita obeležavanja ovog događaja, od toga da je metro linija nazvana po kraljici i kroz određena štampana izdanja", kazala je Joksimović gostujući na TV K1.

Joksimović je navela da je kraljica tokom svoje vladavine bila odmerena, disciplinovana, posvećena službi i narodu, te da je prema njoj postoji veliko poštovanje.

"Reč je o ženi koja je obeležila epohu, koja je srela većinu predsednika SAD, a u trenutku kada je preuzimala krunu na vlasti su bili Čerčil i Staljin. Ona je zaista ispratila značajan deo i moderne istorije", kazala je Joksimović.

Ambasadorka je navela da je prvi dan proslave 70 godina na tronu kraljice počeo vojnom paradom, odnosno defileom zastava u kojem je učestvovalo 240 konja i 1.200 vojnika, a koja se organizuje tradicionalno svake godine na kraljičin rođendan.

Čitavu paradu, kaže ona, predvodili su princ Čarls, princ Vilijam i princeza Ana, a prinčevi su se u jednom trenutku našli zajedno na balkonu Bakingemske palate, zajedno sa princom Džordzom.

"Na balkonu Bakigemske palate našla su se sva tri potencijalna prestolonaslednika. To je poruka o trajanju monarhije", navela je ambasadorka.

Navela je da se tokom jučerašnjeg dana u Londonu održala misa u Katedrali Svetog Pavla, na kojoj je prisustvovalo, pored kraljevske porodice, više od 4.000 ljudi, članovi Vlade, istaknuti predstavnici britanskog društva i diplomatski kor.

"Više od 3.000 baklji je upaljeno, ne samo u Velikoj Britaniji, već i širom zemalja Komovelta i tu je veliki simbolizam u pitanju", rekla je Joksimović.

Istakla je da je trenutno u fokusu medija u Velikoj Britaniji kraljica Elizabeta, atmosfera proslave, a da su u drugi plan stavljene porodične nesuglasice među kraljevskom porodicom.

Izvor: T a n j u g

Aleksandra Joksimovićplatinasti jubilejkraljica Elizabeta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva