:

:

TV Most

Foto: MCP

clock

April 17, 2020   16:25

0

245

Amfilohije: Nasilje narodu dogorelo do nokata i vaskrslo u njemu istinsko junaštvo

Povodom Vaskrsa, mitropolit Amfilohije uputio je vaskršnju poruku u kojoj je naveo da su "litije bile i ostale poziv na bogoljublje i bratoljublje, poziv na pomirenje braće".

Mitropolit Amfilohije je u vaskršnjoj poruci poručio da je sve što postoji "u znaku raspeća i umiranja, a u isto vreme - u znaku rađanja i vaskrsavanja".

"Ta tajna bića i čoveka zadobija upravo svoju odgonetku i smisao u raspeću i Vaskrsenju Hristovom. To Bog Otac odgovara darivanjem Sina svoga kao večne Ljubavi na svečovečansku i svekosmičku čežnju i vapaje", naveo je Amfilohije.

Čoveku, ističe, ostaje da bira između vere u "uništenje smrti smrću", i vere u smrt kao jedine konačne stvarnosti sveta i čoveka.

"Crkva Hristova već 2.000 godina svedoči ovu prvu veru. Borba protiv te njene vere i svedočenja večnog ljudskog dostojanstva nastavlja se kroz vekove. Oni koji su raspeli Hrista i levi razbojnik mu se rugaju od tada do danas. Poriču ga, kako tada tako i danas, oni koji se bogate zemaljskim dobrima a ne Bogom, zemaljskom smrtnom vlašću i čašću", naveo je Amfilohije u vaskršnjoj poruci.

Navodi i da je ova pandemija pokazala koliko je čovek slabašno biće. "Međutim, sve što se događa, događa se po Božijoj volji i po Božijem dopuštenju. Sve ima smisao, samo treba taj smisao naći i otkriti", rekao je Amfilohije.

Kaže da "onima pak koji ne veruju u Boga Tvorca i Promislitelja, kojima su grandiozna naučna dostignuća stvarala iluziju čovekove svemoći, ova svemoć smrti je prilika da se zamisle nad dubljim smislom života, poznanjem čovekove nemoći, oslobađanjem od krajnjeg besmisla života, od vere u smrt i ništavilo povratkom dubljem smislu života".

To je, navodi, prilika da prestanu da pljuju na "raspetu Golgotsku Ljubav prodajući je za srebrenike kao Juda Iskariotski", i na crkvu kao "besmrtnu Zajednicu i svedoka te Ljubavi i večnog ljudskog dostojanstva", kao i da se vrate "zdravoj upotrebi svoje prirode i tvorevine Božije".

"To pljuvanje se, nažalost, danas događa naročito kod nas u Crnoj Gori. Ideologija sadašnje vlasti i njena "nauka" zasnovane su na bezbožnoj bogomržnji i revolucionarnoj bratomržnji koja je trovala i truje čitava pokoljenja već, evo, sedamdeset godina. Plod toga je i usvojeni bezakoni zakon kao i nastavljanje nasilja nad Božijom Crkvom, ovog puta ne više u ime Staljina i Broza - novog komunističkog čoveka, nego u ime 'demokratije' i 'evropskih vrednosti'; pretvaranjem demokratije u demonokratiju i svođenjem 'evropskih vrednosti' na debelo crevo, sopstveno vlastoljublje i sebičnost. Upravo to je ono što je probudilo narod kroz litije u Crnoj Gori, kome je to nasilje dogorelo do nokata i vaskrslo u njemu istinsko junaštvo i čojstvo", navodi se u poruci mitropolita Amfilohija.

Dodaje da su litije bile i ostale poziv na bogoljublje i bratoljublje, poziv na pomirenje braće.

Mitropolit je naveo da podržava sve ono što država, naročito njene zdravstvene službe, zahtevaju radi telesnog zdravlja ljudi.

"Pri tome u ovoj našoj vaskršnjoj poruci slobodni smo da podsetimo našu vlast zajedno sa svim ljudima dobre volje i na zaveštanje Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog dragoceno za iscjeljenje od još opasnijeg i dugoročnijeg virusa bezakonja, što se tiče pitanja crkvene imovine i ugroženih prava Crkve Božije. Sveti Vasilije u svom zaveštanju poručuje: Pišem zbog potvrde istine.... I priložih dragovoljno svoj trud. I svoj imetak ne poštedeh Boga radi i milosti Svete Bogorodice... Bog je svedok. I ko bi se usudio da nešto otme od manastira, oteo Gospod Bog takvom razoritelju njegov dom, kuću i stoku sa sinovima i svim njegovim imanjem, da ga Gospod Bog porazi i raspe, iznenada i vavek. Amin. Da mu trag i odžak pogine vavek. Amin", naveo je Amfilohije.

Izvor: RTS

AmfilohijeUskršnja poslanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva