:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2023   17:28

0

152

Ana Brnabić: Sa kojim pasošem je Vjosa Osmani ušla u Španiju?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Prištinu ne zanima ni mir, ni stabilnost, deeskalacija, već ih jedino zanima da se kazni Beograd.

Brnabićeva je za TV Pink istakla da briljantna jučerašnja izjava za medije predsednika Vučića najbolje opisuju našu politiku, a to je da se mi nikada nismo borili za sankcije bilo kome, uvek smo se trudili da mislimo o našem narodu i građanima, kako bismo obezbedili bolji životni standard našim građanima.

"Sa druge strane, imate one koji se uvek zalažu za kažnjavanje Srba i nije im važno ništa drugo, ni kako žive njihovi građani, niti išta. I to je jedina njihova politika", navela je ona.

Ukazala je da se to jasno vidi i iz izjave predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani, koja je rekla da ne želi da razgovara sa Vučićem dok mu se ne uvedu sankcije.

"To znači da ih ne zanima ni mir, ni stabilnost, deeskalacija, već ih jedino zanima da se kazni Beograd i to praktično ide u dalju eskalaciju", rekla je Brnabićeva.

Kako je Osmani ušla u Španiju

Dodala je da ne zna da li je Osmani ušla sa srpskim pasošem u Španiju, s obzirom na to da Španija ne priznaje pasoše tzv. Kosova.

Naglasila je da predsednik Vučić nikada nije odbijao sastanke.

"Vučić nikada nije odbijao sastanke, kako on uvek kaže, bolje da razgovaramo 100 godina nego da ratujemo jedan dan i ne moramo da se volimo, ja ću sebe naterati da razgovaram. Kako kaže Vučić, razgovaraću i sa crnim đavolom ako će to dovesti do rešenja i to je poruka koju su juče u Granadi videli svi. On će razgovarati i u tri i u šest ujutru i kada god da treba", rekla je predsednica Vlade.

Kada je reč o položaju Srba na KiM, Brnabićeva kaže da nisu samo oni u nezavidnoj poziciji.

"Vi imate brojna pisma romske zajednice sa KiM koji govore da su oni građani drugog reda, koji govore o tome da ih Kurti ne prepoznaje kao građane, čak i oni koji su bili u administraciji su izašli jer nisu hteli da trpe poniženje", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, situacija na Kosovu i Metohiji umnogome zavisi od međunarodne zajednice i mnogo toga je u rukama Evropske unije.

"Mi ih, bez obzira na sve, pozivamo na implementaciju svih sporazuma, Briselskog pre svega, kao prvog sporazuma normalizacije, formiranja ZSO, ali ne ZSO kao nevladinih organizacija ili kako oni kažu ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, nego u skladu sa Briselskim sporazumom i svim ostalim iz 2015. godine koji tačno i precizno određuju šta su njene nadležnosti", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je to, na kraju krajeva i prva tačka Briselskog sporazuma, pa i Ohridskog.

"Tako da je u potpunosti lopta na terenu Prištine, ali EU mora da se odredi prema tome. Iskreno, teška je situacija, teško je pričati o tome, ali važno je pričati o tome. U svakom slučaju, ono što brani Srbe na severu KiM je istina, ono što brani Srbiju je istina", dodala je premijerka Srbije, prenosi Politika.

Izvor: Sputnik

KiMBrnabićOsmaniŠpanijapasoš
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva