:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2023   14:54

0

158

Anđelković: Učiniti sve da se nastavi dijalog i formira ZSO

Srbija mora da učini sve da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, i da se vrati osnovnom zahtevu formiranja Zajednice srpskih opština, jer da je ZSO formirana na Kosovu i Metohiji, do ovakvog sukoba ne bi došlo, izjavio je danas za Tanjug nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković.

Napominje da bez zahteva i pritisaka prema međunarodnoj zajednici, da se mapa puta koja je u Ohridu dogovorena nastavi, može doći do raznih drugih incidenata od strane premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija kako bi sproveo ono što mu je osnovni cilj, a to je potpuno etničko čišćenje KiM.

"Mislim da je dobro što nisu donete nikakve brzoplete odluke. Mi u javnosti ne znamo baš sve ili ne znamo mnogo toga. Ne znamo ko su ti ljudi, šta im je bila namera. Da nisu pomislili da njih 20, 30 ili 10 kako saznajemo, mogu da se odbrane od teško naoružanih pripadnika KBS-a, Rosu, pa da oni oslobode Banjsko ili sever Kosova", rekao je on i dodao da u takvim situacijama treba biti pribran i donositi racionalne odluke.

zoran, andjelkovic
Izvor: YouTube printscreen, ilustracija

Na pitanje da li bi u ovom trenutku bilo najbolje rešenje da međunarodne snage budu raspoređene na severu KiM, Anđelković je istakao da već postoje međunarodne snage, odnosno KFOR, a da je nekada bio Euleks na Kosovu, koji je preneo ovlašćenja na prištinske institucije sa obrazloženjem da su prištinske institucije dovoljno demokratski zrele, a da Euleks nema dovoljno snage da obavlja policijski posao.

Iako smatra da bi bilo dobro da Euleks ponovo uvede svoju policiju na sever Kosova, on lično to ne vidi kao opciju.

"Kada je reč o KFOR-u, ja mislim da se njihov radni zadatak od 1999. godine nije promenio. Oni su došli na Kosovo da štite Albance, a ne Srbe. Ja sam o tome s njima, i sa komandantom KFOR-a, više puta razgovarao, ali oni su vojnici i kažu 'Naš radni zadatak je da štitimo Albance od tog malog broja Srba'. Bez KFOR-a ne možemo, a sa KFOR-om nemamo neke koristi", naveo je Anđelković.

Komentarišući zatraženu vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN po pitanju situacije na KiM, rekao je da je uvek dobro raspravljati o ovim pitanjima na sednici SB i istakao da očekivanja da će se razgovori iz Brisela vratiti u SB ne vidi kao realnost.

"Predsednik Vučić je tu incijativu i najavio, ali je uvek važno ko predsedava, da li će vašu inicijativu da stavi na dnevni red ili neće, i da li imati barem neku ravnotežu u Savetu bezbednosti, da to ima neku koristi po dijalog, po pronalaženju kompromisnog rešenja i po obezbeđivanju sigurnosti i bezbednosti srpske zajednice na Kosovu", objasnio je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMZoran AnđelkovićBanjskaZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva