:

:

TV Most

Foto: Vikipedija

SAD

clock

Maj 09, 2023   9:05

0

63

AP i "Njujork tajms" dobitnici Pulicera za izveštavanje o Ukrajini

Američka novinska agencija Asošijeted pres osvojila je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za izveštavanje u javnom interesu, za reportaže o ratu u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, dok je dnevnik 'Njujork tajms'' dobitnik Pulicerove nagrade za međunarodno izveštavanje za tekstove o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Reporterka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicera za nacionalno izveštavanje o abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da se ukine zagarantovano pravo na abortus, preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da je bila finalista u nacionalnom izveštavanju za priče koje razotkrivaju široku rasprostranjenost dečijeg rada u kompanijama kao što je ''Hjundai'', kao i za međunarodno izveštavanje o kršenju ljudskih prava žena i dece od strane nigerijske vojske tokom rata sa Islamističkim militantima.

Vol strit džurnal je dobio Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje sukoba interesa zvaničnika u desetinama saveznih agencija.

Los Anđeles tajms je nagrađen u kategoriji najnovija vest, zbog objavljivanja snimka razgovora gradskih zvaničnika, na kojem su se čuli rasistički komentari.

Godišnja Pulicerova nagrada, prvi put je dodeljena 1917. i predstavlja najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu. Nazvana je po mađarsko-američkom novinaru i izdavaču Džozefu Puliceru, koji je nakon smrti 1911. sav svoj imetak zaveštao Univerzitetu Kolumbija. Nagrada se dodeljuje svake godine u 21 kategoriji, a dobitnike bira nezavisna komisija sastavljena od predstavnika medija. Pulicer se dodeljuje i u osam kategorija u oblasti književnosti, muzike i pozorišta.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva