:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 08, 2019   14:17

0

294

AP o poseti Hejla: Poziv Beogradu i Prištini da prekinu sa provokacijama

Američka agencija AP prenela je vest da je visokorangirani američki izaslanik Dejvid Hejl pozvao Beograd i Prištinu da prekinu sa međusobnim provokacijama i nastave razgovor kako da normalizuju odnose.

Kako se navodi, podsekretar za politička pitanja američkog Stejt departmenta, koji se jutros sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pozvao je Prištinu da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, kako bi mogao da se nastavi dijalog pod pokroviteljstvom EU.

Kako prenosi agencija, taj poziv je usledio nakon što je kosovski parlament usvojio platformu o pregovorima sa Srbijom, koja podrazumeva međusobno priznanje i očuvanje postojećih granica.

Agencija piše i da iako nikada nije ozvaničeno, smatra se da Vučić traži promene, ili "korekcije", granica kao deo sveobuhvatnog sporazuma, što mnoge države EU nisu pozdravile.

Zbog platforme, Vučić je zakazao sastanak sa političkim vrhom i predstavnicima bezbednosnih službi, kako bi se dogovorili šta dalje, a nakon njega je premijerka Ana Brnabić izjavila da stav Prištine predstavlja "smrtni udarac" razgovorima i da će reakcija Srbije biti "odmerena i u interesu građana".

Agencija podseća i da je Srbija rekla da neće učestvovati u dijalogu dok se takse ne ukinu, dok Priština želi da Beograd prizna nezavisnost i prekine da pokušaje pridruživanja međunarodnim organizacijama.

Izvor: Танјуг

SrbijaVučićHejlKiMAP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva