:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2021   9:40

0

179

Ašanin: Svaki treći pacijent ima postkovid tegobe, vakcinacija jedini izlaz

Kovid bolnice u sastavu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije su pune a u toj ustanovi se trude da nijedan ne-kovid pacijent ne bude zanemaren, rekao je za RTS direktor Milika Ašanin.

Pored Infektivne klinike i bolnica u Batajnici zbrinjava kovid pacijente i u obom trenutku su te bolnice prepune.

"Ogroman je pritisak na Infektivnu kliniku i na dnevnom nivou ima preko 300 pregleda dok u bolnici u Batajnici ima 858 pacijenata od kojih je 83 na intezivnoj nezi, a 49 je intubirano. Prethodnih dna je u proseku u tu bolnicu primano 70-75 pacijenata a u danu za nama bilo je oko 50 prijema", rekao je profesor Milika Ašanin.

Kroz trijažne centre, pre svega Infektivne klinike od početka epidemije prošlo je preko 65.000 ljudi. 

Bolnica u Batajnici je osmišljena da bude samostalna, imaju rengen kabinete, skenere, ozbiljnu dijalizu, laboratoriju.

"Oni imaju sve uslove da budu samostalni od bilo čije pomoći. Pre dve nedelje je otvorena angio sala a sada i hirurška a biće otvorena i sala za endoskopiju i neće više morati da prevode pacijente u druge bolnice, najčešće Zemnunsku bolnicu", rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra SRbije.

U toj ustanovi se, bez obzira na epidemiju, trude da ne-kovid pacijenti ne budu zanemareni i da medicinsku uslugu dobiju na vreme.

"Imali smo 743.000 pregleda, a kroz dnevnu bolnicu je prošlo 26.000 ljudi. Operisano je 31.000 pacijenata a hospitalno je lečeno 50.000", naveo je Ašanin.

Prema rečima profesora Ašanina prijemi sa akutnim infartkom i šlogom u Evropi su, zbog epidemije, smanjeni za 60 odsto dok je kod nas zbrinut i veći broj pacijenata nego ranije.

Profesor Ašanin je rekao da je u toj ustanovi 4.300 zaposlenih vakcinisano sa obe doze i apelovao na građane da se vakcinišu. 

"Ako znamo da je do sada u našoj zemlji preko 530.000 ljudi zaraženo koronavirusom a postkovid sindrom ima 30-40 odsto onda je jasno da se oni javljaju sa raznim tegobama. Zato još jednom pozivam građane da se vakcinišu jer je to jedini izlaz iz ove situacije", istakao je za RTS direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

Izvor: RTS

Ašaninpostkovid simptomivakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva