:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 12, 2024   22:00

0

70

Bajden: Huti su teroristi, odgovorićemo ako nastave nečuveno ponašanje

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je danas jemenske Hute "terorističkom grupom", nakon što su američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli desetine vazdušnih napada širom Jemena.

Bajden je rekao da će Vašington odgovoriti Hutima ukoliko nastave da se ponašaju na način koji je, kako je naveo, nečuven, prenosi Rojters. 

Bela kuća saopštila je ranije danas da SAD ne žele rat sa Jemenom, ali da neće oklevati da preduzmu dodatne akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija izvele su preko noći desetine vazdušnih napada na položaje Huta u Jemenu, u kojima je stradalo najmanje pet boraca jemenske militantne grupe.

Huti, koji imaju podršku Irana, prethodnih nedelja su napadali brodove na važnim plovnim putevima i ispalili bespilotne letelice i projektile prema samom Izraelu.

Iran: Napadi na Hute će podstaći nesigurnost i nestabilnost u regionu

Iran je danas osudio američko-britanski napad na Hute u Jemenu, upozoravajući da će to podstaći "nesigurnost i nestabilnost" u regionu, javili su iranski državni mediji.

"Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu", saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, preneo je Rojters. 

Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi, rekao je Kanani.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan pohvalio je akcije Huta usklađenih sa Iranom protiv brodova povezanih sa Izraelom i rekao je da taj pokret podržava pomorsku bezbednost.

On je pozvao SAD da prekinu svoju potpunu podršku Izraelu.

"Akcija Jemena u... suočavanju sa genocidom izraelskog režima je za divljenje. Sana se striktno pridržava pomorske bezbednosti", napisao je Amirabdolahijan na platformi X (Tviter).

"Umesto da napada Jemen, Bela kuća bi trebalo da odmah prekine sveobuhvatnu vojnu i bezbednosnu saradnju sa Tel Avivom protiv naroda Gaze i Zapadne obale i obnovi bezbednost širom regiona", dodao je on.

SAD i Britanija izvele su tokom noći vazdušne i pomorske napade na položaje Huta na više lokacije u Jemenu.

Gutereš: Huti moraju da poštuju rezoluciju SB i hitno prekinu napade na brodove

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterš izjavio je danas da jemenski pobunjenici Huti moraju da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva hitan prekid svih napada na brodove u Crvenom moru.

Gutereš je obavešten o sinoćnjim vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, preneo je AP. 

On je pozvao sve nacije koje "brane svoja plovila od napada da to učine u skladu sa međunarodnim pravom, kako je navedeno u rezoluciji".

Savet bezbednosti je u sredu odobrio rezoluciju sa 11 prema 0 glasova, a Rusija i Kina su bile među četiri zemlje koje su bile uzdržane.

Pored osude i zahteva za zaustavljanje napada Huta, ona je implicitno osudila glavnog snabdevača Huta oružjem, Iran.   

Dižarik je rekao da generalni sekretar, takođe, poziva sve strane "da još više ne eskaliraju situaciju u interesu mira i stabilnosti u Crvenom moru i širem regionu" i "da izbegavaju akte koji bi mogli dodatno da pogoršaju situaciju u samom Jemenu". 

Izvor: T a n j u g

Džozef BajdenSADHutiJemeniran
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva