:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2024   12:45

0

195

Baka Senka, staratelj bolesnog unuka nakon ukidanja dinara: Težak život, sada još teži, ne možeš svoje sledovanje da podigneš

Senka Tošić, raseljeno lice iz Prištine danas živi u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici. Senka brine i o svom maloletnom unuku Iliji, čiji je staratelj. Ilija je dečak sa smetnjama u razvoju

Senka kaže da je nemogućnost isplate dinara dodatno otežala njihov ionako težak život i da pored svih patnji kojima su svakodnevno izloženi, sada mora da brine i kako da dođe do jednih primanja koje imaju,a to su nadoknada za tuđu negu za dečaka koji je invalid prve kategorije i svog minimalca kao nezaposleno lice, jer za penziju još nije stekla uslov.

„Ja sam baka, samohrana baka slepog deteta i ometenog u razvoju. Ja imam mnogo poteškoća, jer sama živim sa njim. Mi ništa ne primamo sem te tuđe nege i mog minimalca. Detetu treba kupovati lekove, treba obezbediti hranu. Sve to što on jede, nema ništa. On jede plazmu, naše suhomesnate proizvode. Mi nemamo način da odemo ni do Raške,  on otežano hoda. A nemamo ni sredstava“ kaže Senka.

“Za njega mora da ima, a za mene nije važno. I da se vodi do lekara i da jede šta voli da jede. Teško je. A sada ukidanjem dinara, još teže, ne možeš svoje da primiš i podigneš, jedino za život. Kako ćemo dalje stvarno ne znam. Ako se ovo ne reši ja ne znam šta ću, niti mogu gde da se pomerim sa njim” očajna je i zabrinuta Senka.

Iliju je majka ostavila sa pet meseci, kada je shvatila da je ometen u razvoju, a baka ga je od tada vodila u brojne klinike i bolnice na lečenje. Poslednjih godina njihov dom je Kosovska Mitrovica.

„Borba ceo život, išli smo, borili se i dan danas se borimo i boriću se dok sam živa, samo da njemu bude dobro“ kaže Senka.

Ilija je učenik škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici.

„Mnogo sa zadovoljna ovom školom, u svemu. Svi ga paze i ne moram da brinem ni o čemu dok je tamo“ rekla je baka.

Centralna banka Kosova je donela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime je ukinula srpski dinar. Od početka primene odluke onemogućen je unos dinara na Kosovo, uprkos tome što je u međuvremenu odobren tzv. „tranzicioni period“. 

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMKosovska MitrovicapenzijadinarCBKSenka Tošić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva