:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 04, 2019   22:04

0

276

Batut: Prijavljena epidemija gripa u Pirotskom okrugu

Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji, potvrđeno je „Blicu“ iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema podacima populacionog nadzora nad gripom od početka sezone 2018/2019, prijavljeno je ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za 10 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle sezone.

U Institutu „Batut“ navode da se najviše stope obolevanja beleže u uzrasnoj grupi od 0-4 godine i da se registruje nizak intezitet aktivnosti gripa i regionalna geografska rasprostranjenost.

„Najveća učestalost obolevanja beleži se na teritorji Pirotskog, Topličkog, Pomoravskog, Nišavskog, Braničevskog i Šumadijskog okruga. Zaključno sa današnjim danom u Srbiji je registrovano šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom virusa gripa i kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo ovog virusa (uzrast 27 do 87 godina). Prvi smrtni ishod u ovoj sezoni prijavljeni su na teritoriji grada Beograda i Južnobačkog okruga a poslednji na teritoriji Nišavskog okruga“, navode u Institutu „Batut“.

U ovoj ustanovi navode da je epidimioliška situacija u Srbiji u vezi sa oboljvanjem od gripa „uobičajena i očekivana“.

Izvor: Танјуг

epidemija gripaPirotBatut
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva