:

:

TV Most

clock

April 26, 2015   12:05

0

119

Beograd na vodi zaposliće desetine hiljada ljudi

"Veliki gradovi i velike zemlje izgrađeni su na velikim snovima čija je veličina deo ljudi zastrašivala. Zahvaljujući projektu Beograd na vodi uposlićemo desetine hiljada ljudi, obezbediti rast građevine i tercijalnog sektora, ovo će biti najlepši deo grada i Srbije i time cemo se svi ponositi", poručio je Vučić u pisanoj izjavi nakon potpisivanja Ugovora za projekat Beograd na vodi.

Kako je navedeno u saopštenju kompanije Eagle Hills, koja je potpisala Ugovor sa Vladom Srbije o izgradnji projekta Beograd na vodi, taj sporazum označava zvaničan početak projekta, spektakularnog gradskog središta duž reke Save.

Investitor je kompanija za privatne investicije sa sedištem u Abu Dabiju, Eagle Hills, uz podršku Vlade Srbije.

Beograd na vodi se prostire na površini od oko milion kvadratnih metara, sa ukupnom građevinskom površinom od dva miliona kvadratnih metara.

Posetioci su do sada mogli da steknu uvid u projekat Beograd na vodi u "Belgrade Waterfront Galeriji", a počev od danas, i u novom izložbenom štandu Beograda na vodi - Savanovi, destinaciji koja svim posetiocima pruža jedinstveno iskustvo života na vodi i obali reke Save.

Savanovu su izgradili i završili za četiri meseca lokalni izvođačigrađevinskih radova i ona pruža doživljaj onoga što će predstavljati život na vodi u Beogradu i primer je onoga što će se dešavati tokom izgradnje.

Vrednost građevinskog projekta Beograd na vodi je tri milijarde dolara, a pored ostalog obuhvataće i najveći tržni centar i urbanu destinaciju na Balkanu čije je bruto građevinsko zemljište površine preko 140.000 kvadratnih metara.

Ta intergisana zajednica izgrađena prema master planu, sastojaće se iz vrhunskih stambenih jedinica, komercijalnih čvorišta, hotela visokih i srednjih kategorija, obrazovnih ustanova, službi za zdravstvenu zaštitu i niza zabavnih sadržaja. Najupečatljivija karakteristika biće Kula Beograd, ikonični toranj koji gleda na reku Savu sa visine oko 200 metara.

Autori projekta predviđaju da će "Belgrade Waterfront" postati prekretnica u razvoju glavnog grada, time što će predstavljati vrhunsku destinaciju, kako za slobodno vreme, tako i za poslovne aktivnosti.

Beograd na vodi je projektovan prema najvišim standardima održivosti i pored toga što će značajno doprineti vrednosti zemljišta i ugostiteljskom i maloprodajnom sektoru grada, predstavljaće katalizator za strane investicije u Srbiji u budućem periodu.

Projekat tokom izgradnje ima potencijal da generiše više od 20.000 radnih mesta i približno još toliko nakon njegovog završetka. Slični urbani megaprojekti mogu doprineti bruto domaćem proizvodu (BDP) gradova čak do pet odsto.

S obzirom na to da je osmišljen i projektovan prema međunarodnim standardima, Beograd na vodi biće model za poređenje u ekspanziji modernih gradova, sa težištem na očuvanje nasleđa, jačanje putne i saobraćajne infrastrukture i unapređivanje životne sredine, uz veliki centralni park površine 2,7 hektara i spektakularan bulevar koji će biti izgrađeni, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva