:

:

TV Most

clock

Mart 11, 2022   12:05

0

129

Berbok: Za Zapadni Balkan najvažniji mir i evropska perspektiva

Ministarka spoljnih poslova Nemacke Analena Berbok ocenila je danas da su pomirenje, jake demokratije i umrežena ekonomija značajne za mir na zapadnom Balkanu koji je, kako kaže, od neprocenjive vrednosti za Evropu.

Ona je u autorskom tekstu za "Blic" govoreći o ratu u Ukrajini ocenila da ruski predsednik svojim ratom ne napada samo Ukrajinu već i mir u Evropi i međunarodni poredak.

Berbok je ukazala da Putinov rat vodi u katastrofu ne samo Ukrajinu već i Rusiju, kao i da je njegov režim u međunarodnom kontekstu izolovan. To se kako je navela, najbolje moglo videti na prošlonedeljnoj sednici GS UN gde je ubedljivom većinom usvojena rezolucija kojom se osuđuje invazija Rusije.

"Činjenica da su sve zemlje zapadnog Balkana sa pravom glasanja zajedno sa Nemačkom nedvosmisleno zauzele jedinstven stav bio je snažan i važan signal zajedništva", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, u Evropi nema stabilnosti bez mira na zapadnom Balkanu i zbog toga je zabrinjavajuće obnavljanje starih konflikta u regionu kroz tvitove i plakate koji veličaju zlocince.

"Žustre rasprave oko statusnih pitanja koje prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi", rekla je Berbok.

Berbok je naglasila da duhovi prošlosti ne smeju da spreče put ZB u budućnost.

Navela je da se iz rane mladosti seća stravicćnih slika ratova na zapadnom Balkanu, i da je za nju kao ministarku spoljnih poslova, najvažnije da u regionu bude mir i da postoji evropska perspektiva.

Berbok je naglasila da razume razočaranje regiona zbog dodatnih kašnjenja, ali je i dodala da su oni u EU dužni da drže datu reč.

"Stoga je važno da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u BiH svojim rečima i delima punim mržnje destabilizuju svoju državu – to bi ugrozilo ceo region“, navela je Berbok u autorskom tekstu.

Za dijalog Beograda i Prištine kaže da obe strane moraju hrabro i pragmatično, da prevaziđu svoje dosadasnje stavove.

Želja Berlina je da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, rekla je ona i dodala da razume razočaranje regiona zbog dodatnih kašnjenja.

Navela je da su za članstvo potrebno i da sudije suzbijaju korupciju i organizovani kriminal, da u državnim administracijama rade činovnici koji će građanima biti na usluzi, bez mita.

Neophodno je i da države neguju pluralizam koji ce novinarima dati prostor za slobodno i kriticko izražavanje.

"Ubeđena san da na isti nacin na koji je Nemačka posle 1945. mir mogla da nade isključivo u EU, tako je nama za trajni mir na našem kontinentu potrebno da svih šest država na zapadnom Balkanu budu u EU", porucila je Berbok.

Izvor: T a n j u g

BerbokZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva