:

:

TV Most

Foto: Vikimedija

clock

Septembar 23, 2023   18:28

0

190

Bilčik o dijalogu: Lopta je u rukama Prištine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je, povodom poslednje runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu, da je lopta u ovom trenutku u rukama Prištine i da je ona ta koja treba da odblokira proces koji će voditi formiranju Zajednice srpskih opština.
 

Bilčik je u intervjuu za Demostat, između ostalog, rekao da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ali da je još važnije da on donese rezultate.

"Kao što sam već ranije rekao, lopta je u ovom trenutku umnogome u rukama Prištine. Priština treba da deblokira proces koji će voditi uspostavljanju Zajednice srpskih opština, kao i da sarađuje na pronalaženju praktičnog rešenja, kako bi novi izbori mogli da budu održani na severu Kosova", rekao je Bilčik.

Na pitanje šta misli o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, Bilčik je odgovorio da će svi oni koji su spremni da se pridruže Uniji - moći to da učine.

"Ubeđen sam da je to signal da je Evropska unija spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni, koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine. Stoga, umesto diskusija o nekim određenim datumima u ovom trenutku, ja bih se usredsredio na sprovođenje reformi, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na usklađivanje sa Evropskom unijom u svim segmentima, uključujući spoljne odnose. To bi, prema mom mišljenju, bili najbolji signali da je Srbija spremna da se što je pre moguće pridruži Evropskoj uniji", rekao je Bilčik.

Komentarišući zahtev opozicionih stranaka u Srbiji da vanredni izbori budu organizovani već u decembru, Bilčik je kazao da je odluka o raspisivanju prevremenih izbora u rukama relevatnih vlasti.

"Politički je važno da bilo kakve odluke koje se odnose na predstavničku demokratiju u Srbiji vode u situaciju koja omogućava javnu atmosferu sa manje podela i polarizacija, kao i atmosferu koja pogoduje reformama, što je od ključne važnosti za napredak na putu Srbije ka Evropskoj uniji", naveo je Bilčik.

Izvor: Kosovo Onlajn

Vladimir Bilčikdijalog BG-PRKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva