:

:

TV Most

clock

Oktobar 25, 2020   13:55

0

159

Bilčik: ZSO je složena stvar, za primenu nekih delova sporazuma treba više vremena

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, za Kosovo Onlajn navodi da je Zajednica srpskih opština složeno pitanje, pozdravlja angažman SAD u dijalogu Beograda i Prištine i naglašava da EU ima vodeću ulogu u tom procesu.

Pozdravljam ekonomski i investicioni plan koji je komesar Varhelji predstavio 6. oktobra u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Zapravo, EIP naglašava značaj vodećih investicionih projekata u oblastima transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije. Cilj je da se pojačaju investicije u čitavom regionu i učine ga privlačnim za strane direktne investicije. Energija, životna sredina, digitalizacija, sve su to sektori koji nadilaze granice. U tom pogledu, saradnja Beograda i Prištine na regionalnim projektima može biti korisna za bilateralne odnose i, na kraju, za dijalog.

Da li Kosovo mora da poštuje obaveze preuzete u Briselu 2013. godine, posebno kada je reč o Zajednici srpskih opština, koja još nije formirana?

Sve preuzete obaveze moraju se poštovati i sprovoditi. Istovremeno, shvatam da je ZSO složena stvar i da je za primenu nekih delova sporazuma potrebno više vremena. Važno je pokazati dobru volju i političko vođstvo u formiranju Zajednice srpskih opština.

Videli smo najave Žozepa Borelja da bi sporazum između Kosova i Srbije mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci. Vaš komentar?

Iako svi želimo da se dijalog zaključi u bliskoj budućnosti, najvažnije je da se nastavlja dobrim tempom i sa jasnom političkom posvećenošću ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Kakva je vaša pozicija kada je reč o inicijativi "mini Šengen"?

"Mini Šengen" vidim kao inicijativu za jačanje regionalne saradnje, ali koja ne može da zameni stvarni strateški cilj naših partnera na Zapadnom Balkanu - pristupanje EU i šengenskoj zoni. To bi trebalo da bude primarna težnja svih naših partnera na Zapadnom Balkanu. Sloboda kretanja jedan je od osnovnih stubova Evropske unije, šengenski prostor je jedno od najvećih dostignuća evropskih integracija. Na kraju, cilj svake buduće države članice je da bude deo zone bez ograničavanja putovanja.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva