:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

Mart 09, 2021   13:40

0

128

Binač: Ukraden spomenik Sokola Simića

Nepoznati počinioci su u noći između subote I nedelje na pravoslavnom groblju u selu Binač, nadomak Kosovske Vitine,  ukrali nadgrobni spomenik Sokola Simića koji je sahranjen još 1996. godine.
 

Šezdesetogodišnji Jugoslav Simić, unuk pokojnog  Sokola, ni u snu nije mogao da pretpostavi da vandali mogu ići tako daleko da bez ikakvog povoda odnesu spomenik, pogotovo što takav slučaj do sada u gnjilanskom regionu nije zabeležen.

Godinama unazad Jugoslav održava  seosko groblje i brine  o crkvi Svetog Nikole koja se nalazi u istom dvorištu.

„Kada sam u nedelju izjutra otvorio crkvu i bacio pogled na spomenike imao sam šta da vidim“, kroz suze kaže Jugoslav.

„Video sam tragove i delove spomenika koji su ostali  blizu kapije  crkvenog dvorišta. Ovo se nikada do sada nije desilo.  Ne znam kome moj pokojni  deda smeta. Snosio sam ogromne finansijske troškove  za sahranu i ispunio njegovu želju da nakon smrti u Skoplju bude sahranjen u rodnom mestu“, kaže Jugoslav.

Slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj i pokrenula istragu.

U Binču trenutno žive 22 srpske porodice sa oko stotinak ukućana. I zgrada  osnovne  škola “Mladen Marković”  u Binču gde  nastavu po srpskom nastavnom planu i programu, pohađa devetoro učenika, česta je meta vandala, do sada je pet puta kamenovana a počinioci su i dalje nepoznati.

Izvor: RTV Puls

KiMBinaćkrađa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva