:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2023   8:20

0

87

Blinken u Kijevu: Ohrabrujući napredak kontraofanzive; Umerov: Vratićemo svaki centimetar naše zemlje

Rat u Ukrajini – 561. dan. Američki državni sekretar Entoni Blinken u dvodnevnoj je poseti Kijevu, gde se u sredu sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i istakao da su SAD odlučne da budu rame uz rame sa Ukrajinom.

Američki diplomata je najavio novu pomoć i napredak ukrajinske kontraofanzive nazvao "veoma ohrabrujućim". Novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov obećao je da će povratiti kontrolu nad svakim centimetrom ukrajinske zemlje. Najmanje 17 osoba, uključujući jedno dete, poginulo je u sredu u ruskom raketnom napadu na Konstantinovku.

Blinken se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i istakao da su SAD odlučne da budu rame uz rame sa Ukrajinom. Napredak ukrajinske kontraofanzive nazvao je "veoma ohrabrujućim".

Američki diplomata, koji je prvi put prenoćio u Ukrajini od početka rata, najavio je novu pomoć Kijevu, vredniju od milijardu dolara. SAD će Ukrajincima prvi put poslati i municiju sa osiromašenim uranijumom.

''Ukrajinska kontraofanziva napreduje. Želimo da osiguramo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno, i za kontraofanzivu, a i da u budućnosti izgradi snažnu odbranu, energetiku, privredu i demokratiju. U tome Ukrajina ima snažnog partnera u Sjedinjenim Državama", istakao je Blinken u Kijevu.

Komentarišući posetu državnog sekretara SAD Kijevu, iz Kremlja ističu da je jasno da Vašington planira da nastavi da finansira ukrajinske ratne napore "do poslednjeg Ukrajinca".

Ukrajinski parlament izglasao je Rustema Umerova za novog ministra odbrane. Umerov je pred parlamentarcima izjavio je da će povratiti kontrolu nad svakim centimetrom ukrajinske zemlje i obećao da će vratiti kućama sve one koji su u zatočeništvu.

U raketnom napadu ruske vojske na ukrajinski grad Konstantinovku na istoku zemlje, poginulo je 17 ljudi, uključujući jedno dete, a više od 30 je povređeno. Pogođeni su pijaca, prodavnice i apoteka, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je napad rekavši da ''rusko zlo mora biti poraženo što je pre moguće".

Paravojna ruska privatna grupa "Vagner" biće proglašena terorističkom organizacijom, saopštilo je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

RusijaUkrajinaratBlinkenSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva