:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 13, 2019   10:24

0

134

Božinović negira navode Amnestija o migrantima

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović odbacio je kritike Amnesti internešenela (AI) na račun hrvatske policije zbog nasilja i zlostavljanja izbeglica i migranata na balkanskoj ruti, ističući da "do sada ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima upotrebili sredstva prisile".

Božinović je istakao da Hrvatska uspešno nadzire i štiti granicu u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonima.

Prema njegovim rečima, hrvatski MUP ima nultu stopu tolerancije kada je reč o nezakonitoj upotrebi sredstava prisile od strane hrvatske policije naspram bilo koje populacije, kao i nultu stopu tolerancije nad neprocesuiranjem bilo kojeg kaznenog dela ili prekršaja počinjenog od strane policijskih službenika.

„Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o primeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih dela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinačnom slučaju pomno proverava“, navodi se u pismu koje je hravatski ministar uputio direktoru istraživanja u evropskoj kancelariji AI Mašimu Moratiju.

Što se tiče optužbi za nasilje nad migrantima u pismu se ističe da su od 2016. primljene 202 pritužbe državnih institucija i organizacija civilnog društva, koje sadrže navode o nasilju koje hrvatska policija sprovodi nad migrantima, kao i o oduzimanju i uništavanju njihove imovine, javila je Hina.

„U svim navedenim slučajevima sprovedene su detaljne terenske provere u policijskim upravama, i pritom do sada ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima upotrebili sredstva prisile. Takođe, ni u jednom slučaju nisu potvrđeni navodi da su policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja počinili kaznena dela krađe“, dodaje se u pismu.

Božinović podseća da je Hrvatska na granici sa Srbijom i BiH, koja je najugroženija od nezakonitih migracija, angažovala veliki broj policajaca i postavila „moderna tehnička sredstva dubokog optičkog i radarskog nadziranja granične crte danju i noću, u svim vremenskim uslovima“.

Ističe se i da migranti „najčešće lažno optužuju policijske službenike za nasilje, očekujući da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska u Republiku Hrvatsku i nastavku puta prema zemljama odredišta“.

Na tvrdnje AI da je u kampovima u Bihaću i Velikoj Kladuši obavio 94 intervuja sa migrantima koje je navodno zlostavljala hrvatska policija, u pismu se ističe da ta organizacija nije dala nikakve podatke na osnovu kojih bi se mogle identifikovati te osobe. „Uvereni smo da se u najvećem broju slučajeva migranata koje ste intervjuisali radi o osobama koje nisu niti ušle u Republiku Hrvatsku, već su prema njima primenjene mere odvraćanja na državnoj granici iz članka 13. Zakonika o šengenskim granicama“, navodi se u hrvatskom odgovoru.

Božinović je odbacio i tvrdnje o pritiscima MUP-a na organizacije koje se bave zaštitom prava migranata, ističući da MUP ostvaruje vrlo dobru suradnju s institucijama kao što su UNHCR, IOM, Hrvatski pravni centar, Hrvatski Crveni krst i Isusovačka služba za izbeglice, s kojima ima sklopljene sporazume o saradnji, a s nekima sprovodi i zajedničke projekte u oblasti zaštite prava migranata.

Ljudi koji beže od rata i progona, a koje hrvatska policija tuče, pljačka i nasilno vraća u pravnu neizvesnost, ostavljeni su na nemilost slabog sistema azila u BiH, ocenjeno je u izveštaju AI. Ova organizacija u izveštaju pod nazivom „Gurnuti na ivicu: Nasilje nad izbeglicama i migrantima i njihovo zlostavljanje duž balkanske rute“, opisuje kako evropske vlade, koje daju prioritet graničnoj kontroli umesto međunarodnom pravu, ne samo da ignorišu nasilne napade hrvatske policije, već finansiraju njihove aktivnosti.

Izvor: Танјуг

HrvatskaMigranti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva