:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 29, 2024   12:07

0

37

Branković: Vučić će izneti stav o svemu što se dešavalo u SB UN, SE

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković smatra da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svog današnjeg obraćanja u 18 časova reći šta misli o svemu što se događalo u Savetu bezbednosti UN, Savetu Evrope i Parlamentarnoj skupštini NATO-a, odnosno o svemu što se dešava na Kosovu kao delu Srbije.

Branković je za T a n j u g ocenio da će Vučić ponoviti da Srbija ima svoje nacionalne i državne interese, koje poštuje, za koje se bori, od kojih neće da odstupa i preko kojih je i drugi poštuju. "Nije stvar koliko si velika ili mala zemlja u smislu geografije i stanovništva, ali je jako važno ako poštuješ sebe i svoje nacionalne interese", istakao je Branković i dodao da Srbija sa pravom traži da se poštuju njeni nacionalni interesi.

Odgovarajući na pitanje šta Srbiju sve očekuje kada je reč o Kosovu i Republici Srpskoj i zašto će pozicija Srbije politički biti još kompleksnija, Branković je rekao da se zbog situacije u Evropi i svetu zbog dešavanja u Ukrajini, velikim koracima uvlači novi svetski poredak koji diktira nešto drugo od ovoga što je do sada bilo i koji se zalaže za multipularnost i demokratiju.

"Javlja se Briks koji se zalaže za multipolarnost, demokratiju, UN, međunarodno pravo i oni od toga neće ni da odustanu, s tim što ima jedan novitet koji je vrlo važan i politički i ekonomski, nov međunarodni poredak će se okrenuti i usponu zemalja trećeg sveta, odnosno siromašnim zemljama koje su pune nacionalnih prirodnih bogatstava", smatra Branković.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva