:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2023   12:30

0

182

Brnabić: Ekonomki i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji, doprineo Otvoreni Balkan

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su  ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Mekdonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i inicijativa Otvoreni Balkan.

Ona je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije Dimitrov Kovačevskim rekla da je veliki deo današnjih razgovora bio posvećen ovoj inicijativi i projektima.

Brnabić je istakla da su ekonomski odnosi kao posledica te inicijative sve bolji i izrazila očekivanje da će ove godine trgovinska razmena preći 1,5 milijardi evra i možda dostići i dve milijarde. 

Brnabić je rekla i da se izvoz Srbije u Severnu Makedoniju povećao za 16 posto, a da se  povećao i uvoz.

"To se  nekako balansir i odlično je i  za vas i za nas. Srbija je četvrti trgovinski partner Severne Mekedonije iza Nemacke, Velike Birtanije i Grčke", navela je Brnabić.

Ona je dodala da je sa severnomakednoskim kolegom razgovarala i o unapređenju  trgovinske i poljoprivredne razmene, odnosno razmene prehrambenih proizvoda.

12:57 - Srbija podržava proces evrointegracija Severne Makedonije

Premijerka Ana Brnabić danas je govoreći o političkim odnosima izmđu Srbije i Severne Makedonije rekla da će 6. aprila biti potpisan inovirani memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija, te da se usaglašava termin za treću zajedničku sednicu dveju vlada koja će biti održana u Srbiji. 

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Mekedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da Srbija podržava proces evrointegracija Severne Makedonije, te da je sve što je dobro za zemlje regiona u cilju bržih evrointegracija dobro i za Srbiju. 

Podsetila je da će memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija biti inoviran iz 2013. godine. 

Izrazila je uverenje da će doći do otvaranje graničnog prelaza Miratovac  - Lojane što su ministri unutrašnjih poslova dve države potpisali u februaru. 

Dodala da je Srbija za aktiviranje međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje te da je za kopredsednika izabran ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momiriović. 

Ona je najavila da će tokom buduće zajedničke sednice dve vlade biti održan i poslovni forum. 

Brnabić je ukazala da je februara prošle godine posle 17 godina pauze održan prvi sastanak mešovite komisije za manjine, te da se nada da će do kraja ove godine doći do drugog sastanka tog tela. 

Ocenila je da su razgovori sa premijerom Severne Makedonije bili o svim temama od međusobnog interesa, a u cilju daljeg približavanja, produbljivanja ekonomskih odnosa i međusobne saradnje što je ocenila kao interes obe strane, a pre svega građana dve države. 

Govoreći o Inicijativi Otvoreni Balkan Brnabić je rekla da očekuje da će od 1. jula početi implementacija i deljenje jedinstvenog identifikacionog broja koji će omogućiti lakše kretanje radne snage. 

Ona je zahvalila Kovačevskom i makedonskom Sobranju na brzoj ratifikaciji. 

Ocenila je da će od implementacije dalju korist imati i građani i privrede dve države. 

Poručila je da se tehnički i radni sastanci nastavljaju, te da će ih na operativnom nivou biti 3. i 4. aprila u Beogradu. 

Kovačevski: Saradnja sa Srbijom na najvišem nivou od osamostaljenja dve države

Današnji razgovori sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade Srbije kao i plenarna sednica sa ministrima, još jedna je velika potvrda saradnje Srbije i Severne Makedonije i ona je na najvišem nivou otkako smo postali nezavisne države, rekao je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu.

„Nemamo ni jedno otvoreno pitanje, niti jedan nerešen problem, imamo samo razgovore za uspešnu saradnju, za bolju budućnost obe države i građane obe društvene zajednice. Želim da pokažem veliku političku volju naše vlade koja će produbiti i poboljšati dobrosusedske odnose između dve države i naša dva naroda. Saradnja je prisutna na političkom, ekonomskom nivou, ali i u drugim oblastima“, rekao je Kovačevski.

On je dodao da je saradnja dve države svestrana i visoko razvijena i da je o tome razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić. 

Sa njima je, kako kaže, razgovarao o velikom broju zajedničkih projekata koji su u toku, ali i o novim projektima i otvaranju novih inicijativa u budućnosti. 

„Naše vlade su orjentisane na to da podignu ekonomski i socijalni standard građana, da omoguće brzo i efikasno poslovno okruženje da mogu da reaguju i analiziraju svoje poslovne planove u razumnom, bržem roku nego što smo imali u prošlosti", rekao je Kovačevski.

Odlična saradnja, dodao je, nosi sa sobom kvalitetna rešenja u vreme krize, što je za nas, kao je rekao, veliki stimulans da još snažnije ulažemo u stabilan i prosperitetan Zapadni Balkan. 

13:02 - Brnabić:Otvoreni Balkan koristi svima, Kovačevski:Nema veće gluposti od granica

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Otvoreni Balkan koristi svim zemljama, članicama inicijative i da bi, da je nema, uvoz i izvoz mnogo manje rasli.

Ona je na pitanje novinara o kritikama Inicijative, rekla da Srbija, kao i Severna Makedonija i Albanija, ima koristi od Otvorenog Balkana, navodeći kao dokaz da je u trgovinskoj razmeni 2022. godine Srbija imala značajan suficit - u izvozu preko 940 miliona evra, a uvoz preko 511.

"Ono što je donela inicijativa je da je naš uvoz i izvoz u Severnu Makedoniju brže porastao - 56 odsto. Inicijativa uspostavlja balans i ako pogledate trgovinsku razmenu više odgovara Severnoj Makedoniji, ali kada pogledate ukupnu trgovinsku razmenu ona mnogo brže raste nego da nema inicijative. Dobro je i nama i Severnoj Makedoniji. Svima je u interesu inicijativa i nadam se da će kada vide benefite za 2023 i 2024 i ostali u regionu želeti da se priključe", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, odluka da se ne priključite Otvorenom Balkanu je politička, a pragmatična i ekonomski pametna je da se priključite.

"To je i dobar simbol za mlađe generacije da Balkan može biti drugačiji, i naša budućnost mnogo lepša. I u tom smislu kada pogledate istraživanja Svetske banke, naš BDP bi mogao da poraste 7 odsto. To je neverovatno što se tiče kvaliteta života svoh nas i brojevi govore sve i jasni su", rekla je ona.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je na isto pitanje da nema veće gluposti od granica.

"Ne volim kada neko najavljuje projekte unapšređenja granične kontrole. Nisu nam potrebne, Zapadni Balkan zamišljam kao region bez granica unutar EZU", rekao je on.

Istakao je da je Otvoreni Balkan originalna inicijativa zasnovana na četiri slobode i da u njoj dominira ekonomska politika.

"Države nemaju političke teme, svaka inicijativa ima protivnike, ali kritike su zasnovane na pretpostavkama ne realnosti. Ono što smo rekli o ekonomskim benefitima, koliko je smanjeno vreme, inicijativa funkcioniše", naglasio je on.

14:12 - Brnabić:Posle gasovoda do Bugarske, gradićemo i do Severne Makedonije, kao i gasne elektrane

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će za Srbiju, nakon završetka gasne interkonekcije sa Bugarskom u oktobru, kako bi se povezali sa Grčkom i lng terminalima u toj zemlji, fokus biti izgradnja gasovoda do Severne Makedonije.

"Takođe i mogućnost za izgradnju zajedničkih gasnih elektrana. To ćemo raditi po fazama, kako bismo obezbedili ne samo za Srbiju već i čitav region veću energetsku stabilnost i nezavisnost", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da u toj zemlji koriste gas za proizvodnju struje, a koji su zbog nestabilnih cena na tržištu nabavili preko drugog snabdevača.

"Ta struja je bila prodavana na slobodnom tržištu u Severnoj Makedoniji, a deo je izvezen u Albaniju i deo čak i u Srbiju, kada je Srbija imala manjak u pik periodima", rekao je Kovačevski.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BrnabićSeverna MakedonijaOtvoreni BalkanKovačevski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva