:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2022   9:19

0

70

Brnabić: Energetika će biti glavna tema na agendi nove vlade

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže za RTS da je u aktuelnoj situaciji važno da budemo hrabri, ali i da budemo mudri prilikom donošenja teških odluka. Nada se da će što više radnika Fijata prihvatiti novu ponudu Stelantisa za odlazak na obuku u Slovačku. Energetika će biti glavna tema za narednu vladu, poručuje Brnabićeva.

Premijerka Ana Brnabić je komentarišući jučerašnju svečanost i dodelu Vidovdanskih odlikovanja rekla da je važno prisetiti se teških, ali i lepih trenutaka istorije i da to sa sobom nosi poruku kako za Srbiju, tako i za one koji gledaju u Srbiju i na Srbiju. 

"Najvažnija poruka koju smo čuli u govoru predsednika Republike je da ako danas razmišljamo da li da biramo hrabrost ili mudrost, da je u ovom trenutku zaista važno da budemo hrabri, ali da za teške odluke izaberemo mudrost", navela je premijerka.

Kaže da, iako je vlada u tehničkom mandatu, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost i radi sve što je važno za život građana. Vlada, takođe, usvaja akcione planove, priprema zakone, usklađuje srpsko sa evropskim zakonodavstvom.

Energetika je postala političko pitanje 

Brnabićeva je istakla da će energetika biti glavna tema na agendi buduće vlade. Napominje da je pitanje energetike danas političko pitanje i da je zahvaljujući kredibilitetu i vezama koje predsednik Vučić ima, Srbija uspela da u kratkom roku obezbedi gasni aranžman sa Mađarskom.

"Mi smo jasno rekli da ćemo cene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cena struje tri do pet puta niža nego u EU", rekla je premijerka.

Ističe da se u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

"Kao što smo u pandemiji naučnu zajednicu angažovali da nađe rešenja da budemo samoodrživi, pa napravili elisa test, respirator, bolnicu za četiri meseca, to sad pokušavamo u energetici. Imala sam sastanak sa EPS-om, ali i fakultetima - da pokušamo da delom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga mešamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije", rekla je Brnabićeva.

Teška, ali najmudrija politika Srbije

Komentarišući poziciju Srbije usred aktuelne geopolitičke situacije, premijerka je rekla da Srbija pokušava da zadrži poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

"Na pragu smo trećeg svetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija", navela je Ana Brnabić.

Ističe da Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od strane EU, SAD, ali i Bliskog istoka, Kine, Ruske Federacije.

"To je pozicija koja je teška za teritorijalno i brojčano malu zemlju kakva je Srbija, a koja je izvojevana hrabrom i mudrom politikom", rekla je premijerka.

Kaže da će Srbija da izguro rast penzija i minimalca na potpuno održivim osnovama, tako da ne bude opterećenje za privredu.

Izvor: RTS

BrnabićenergetikaRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva