:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2024   14:26

0

86

Brnabić: Grčka pruža veliku podršku evropskim integracijama i teritorijalnom integritetu Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Bukureštu, gde učestvuje na Kongresu Evropske narodne partije (EPP)  da Grčka pruža ogromnu podršku evropskim integracijama Srbije i teritorijalnom integritetu, prenosi Alo.

Komentarišići današnje razgovore sa svojim grčkim kolegom, Kirijakosom Micotakisom, Brnabić je istakla da su se fokusirali na bilateralna pitanja. 

Navela je da su pažnju posvetili i budućoj parlamentarnoj saradnji, kao i onome što može da se uradi u domenu parlamentarne demokratije, s obzirom na, kako je rekla, novu ulogu koju će imati u parlamentu.

"Nešto što će meni biti u velikom fokusu u budućnosti. Zato što smo mi nekako, konzervativno gledali da je to samo stvar vlade ili još uže Ministarstva spoljnih poslova. Donekle, Ministarstva za evropske integracije, koje ipak radi jedan prilično tehnički posao. Ali mnogo toga tu ima što može da uradi i parlament, za pozicioniranje Srbije i da ozbiljno gura za naše dalje i brže evropske integracije", poručila je premijerka i istakla da je ona već krenula da se priprema za novu ulogu predsednika parlamenta.

Dodala je da će graditi još jače odnose sa evropskim parlamentarcima.

 "Već se pripremam za novu ulogu u parlamentu - da gradim jače i čvršće mostove sa parlamentacima širom Evrope iz zemalja EU",  rekla je Brnabićeva.

Ona je novinarima rekla da će svakako to činiti i sa EPP koja je sestrinska stranka SNS. Brnabićeva je rekla da su danas nastavljeni dobri sastanci u Bukureštu.

"Srpska napredna stranka je pridružena član EPP, na čiji smo poziv ovde. Ovaj Kongres je izuzetno važan zato što EPP bira ljude sa kojima će ići na evropske parlamentarne izbore. Sasvim je očigledno da će podršku dobiti i dosadašnja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali deluje sasvim očigledno i da će Roberta Mecola, koja je i bila predsednica Evropskog parlamenta, dobiti podršku čitave te grupacije EPP, što je dobro za nas", rekla je ona, a preneo Tanjug. 

Kaže da imamo jako dobru saradnju sa predsednicom Fon der Lajen.

"Imali smo ovde prisan susret, imamo dobru komunikaciju, jako dobro razumevanje. Sve probleme koje možemo da rešavamo efikasno u jednom konstruktivnom i otvorenom razgovoru. Ona ima veliko poštovanje prema Republici Srbiji i veliko poštovanje prema suverenitetu naše zemlje. I zaista je jedna iskusna političarka i u tom smislu mislim da je ovo odlična vest i za Republiku Srbije i svakako odlična vest za SNS kao pridruženog člana EPP", kazala je Brnabić. 

Kako je navela, EPP je do sada ili u ovom trenutku najjača grupacija u Evropskom parlamentu i po svemu sudeći i nakon narodnih izbora za Evropski parlament će tako i ostati.

Izvor: Kosovo online/Alo; Foto: Kosovo online

KiMBrnabićBukureštGrčka

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva