:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 13, 2023   18:28

0

116

Brnabić: Kurti izaziva novu eskalaciju kako bi izbegao obaveze iz sporazuma

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući najnovija dešavanja na severu KiM, da je reč o novoj provokaciji kako bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao novu eskalaciju i nov talas nasilja i tako izbegao obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, koje uključuju formiranje Zajednice srpskih opština. 

Brnabić je, u izjavi za medije u Londonu apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i satbilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma. 

Ona je rekla da je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom razgovarala juče o tome kako da se unapredi situacija u regionu Zapadnog Balkana, a da su se dotakli i teme Kosova i Metohije

"I kako možemo da napravimo bolju saradnju u tom smislu i bližu komunikaciju između Velike Britanije i Srbije, a posebno se dotekli teme KiM", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sa Pičom razgovarala i o tome da, "ne samo da Kurti nije implementirao Briselski sporazum", već je, kako je navela, on aktivno radio, "vukao poteze direktno suprotne onome sto stoji u Briselskom sporazumu".

"Razgovarali smo kako da napravimo saradnju između Srbiju i Britanije, a posebno smo se dotakli teme Kosova i Metohije", istakla je premijerka Srbije.

Predsednica Vlade Srbije podsetila je da je Stujart Pič bio u Prištini neposredno nakon incindenata na severu KiM i javno rekao da "nasilni upad u zgrade srpskiih opština nije nešto što je iskomunicirano sa Velikom Britanjom, da je to bila greška i da hitno mora da dođe do deeskalacije".

Ona je govreći o današnjoj najnovijoj provokaciji dodala kako smatara da Aljbin Kurti sve čini da bi izazvao novu eskalaciju.

"Mislim da on daje sve od sebe kako bi napravio novu nestabilnost i igra na tu kartu da bi se izvukao iz obaveza, koje sada, čini mi se, kristalno je jasno da će morati da ispuni i da je to poruka svih pa i njihovih najvećiih, najboljih i najbližih partnera", istakla je Brnabić.

One ja ponovila molbu i apel, koje stalno ponavlja i predsednik Aleksandar Vučić, a to je - samo mir i strpljenje. 

"Mi moramo da pokažemo u pravom svetlu kakva je vrsta i priroda režima Aljbina Kutija, da je to nasilan režim koga baš briga za vladavinu prava i za osnovne demokratske principe i postulate, koji smatra da Srbi na KiM, ali i drugi nealbanci, nemaju niakakva pa čak ni osnovna prava i to je pokazao 2022. godine kada im je ukinuo pravo da glasaju na izborima i refernedumu koje je raspisao Beograd", istakla je premijerka.

Istakla je da ne samo da Kurti nije implemenitrao Briselski sporazum, nego je aktivno radio i vukao direktno suprotne poteze. 

"Nadam se i apelujem na sve naše međunarodne parntere da nam pomognu da sačuvamo mir i stabilost i da nastave da insistiraju na implementranju svih sporazuma, što pre svega znači na formiranju ZSO", rekla je ona.

Uputila je i veliku molbu Srbima na KiM da izdrže.

"Bore se zaista neverovatno, hrabro i dostojanstveno i ne mogu da zamislim koliko je teško kada vas svaki dan neko provocira na najgrubllji mogući način, ali uprkos tome već su svojim pametnim potezima ogoleli režim Kurija i sa još malo strpljenja verujem da ćemo svi zajedno uspeti da napravimo pritisak koji će Srbima na KiM omogućiti nešto bolji život, a Vlada Srbije, predsednik Vućić i njihova Srbija uvek će biti uz njih", naglasila je premijerka.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićAljbin KurtiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva