:

:

TV Most

clock

April 16, 2024   12:15

0

25

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici u GS UN je pravno nasilje, skandal i presedan

Nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac je pravnog nasilja, skandal i presedan, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsedništvo BiH, što je neshvatljiv skandal.  

"Naš prioritet je da pričamo sa što više članica Ujedinjenih nacija i da kažemo šta je istina i šta je posredi ovde. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i lično angažovan na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo mešanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obavezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekla je Brnabić u izjavi za RTRS.  

Ukazala je da je rezolucija, prema Ustavu BiH, morala da "prođe" Predsedništvo BiH. "Ona samim tim podriva taj Dejtonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reaguje", rekla je Brnabić.

Izuzetno mi je krivo, dodaje predsednica Skupštine Srbije. Smatra da je ogromna greška koju će svi na jedan ili drugi način, politički ili kako god, plaćati u budućnosti uključujući na kraju krajeva i UN zbog presedana koji se pravi.  

"Ova greška ima potencijal da dodatno podrije stabilnost na Balkanu, ali i Povelju UN jer je pitanje BiH pitanje kojim mora da se bavi Savet bezbednosti UN, a ne Generalna skupština. Drago mi je što su se i ljudi koji su vrhunski autoriteti za pitanja genocida, holokausta, ratnih zločina poput Efraima Zurofa juče oglasili i rekli svoje mišljenje", istakla je Brnabić.  

Izrazila je nadu da će biti dovoljno razuma da se da šansa dijalogu i da se ne prave presedani poput ovoga.

"Saradnja između Srbije i Republike Srpske, negovanje i ulaganje u naše specijalne veze je uvek važna. Јa se ponosim što sam deo tima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je uvek insistirao na negovanju tih veza i na tome da mi pokažemo koliko nam je stalo do našeg naroda u Republici Srpskoj. Koliko je važno da mi uvek pomognemo, da ulažemo ali takođe i do regionalnog mira i stabilnosti što smo pokazali i juče kada smo pustili posle 33 godine avio-liniju Beograd Mostar koji i mi kao Republika Srbija subvencionišemo, ali ono što je važno je da se uvek povezujemo", navela je Brnabić.  

Poručila je da kada ste u timu Vučića na prvom mestu je da pokažete ljubav i poštovanje prema Republici Srpskoj i da, kako je navela, pomažete našem narodu.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva