:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 23, 2023   19:53

0

140

Brnabić: Nije lako imati šansu da predstavite kako Srbi žive na KiM

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je dobro što je sednica SB UN otvorena jer će svi moći da vide kako se branimo i dodala da će dati sve od sebe.

"Ovo nije lako, imati šansu svetu pokušati da predstavite kako živi srpski narod na KiM, a to nisu uslovi u kojima bilo ko treba da živi - uslovi sistematskog terora, obeparvljenosti, torture i da se od njih očekuje da to prihvate ili da se isele ili da ih isprovociraju da pruže nasilan otpor, što je nešto što ćemo osuditi,ali možemo da razumemo, jer ako neko puca na vaše dete, a sutra bude slobodan, dete će vas pitati zašto", rekla je Brnabić za T a n j u g.

Prema njenim rečima Priština je želela dalju eskalaciju i da za to optuže Beograd i Vučića, ali i da koriste za dalju represiju za Srbe i nealbance.

"Od 3. juna kada je EU pozvala na deeskalaciju Priština ništa nije preduzela već je načinila još 23 dodatna eskalatorna poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire, kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom", rekla je ona.

Priština će pokušati da odloži izbore, ZSO mora da se formira

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je Beograd spreman za dijalog, ali da Priština očigledno želi da izbegne nastavak dijaloga po svaku cenu i ocenila da će Priština pokušati da što više odloži raspisivanje izbora na severu KiM. 

Brnabić je za T a n j u g, uoči sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, naglasila da Zajednica srpskih opština mora da se formira u skladu sa Briselskim sporazumom, ali da ne veruje da će Priština na to pristati i da će Beograd morati da politički vodi tu borbu. 

Na konstataciju da UN, kroz izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša, traže izbore na severu KiM i pitanje da li sada UNMIK ili EULEKS mogu da budu neophodna spona u raspisivanju izbora, odnosno da li očekuje da sada urodi pritisak Zapada da do realizacije izbora dođe što pre, Brnabić je istakla da je Srpska lista, kao predstavnik srpskog naroda na KiM tražila raspisivanje izbora. 

"Pod dva, to je trebalo da bude deo deeskalatornih mera na KiM. Na to sada poziva UNMIK. Da li će se to desiti, mislim da će Priština, iz svega što vidimo, pokušati da to što više odloži", rekla je Brnabić. 

Ona je ukazala da u Prištini pričaju "o nekim administrativnim procedurama, koje nemaju veze sa vezom" i koriste ih kako se ti izbori ne bi održali.

"Ne verujem da će oni pristati na osnivanje ZSO. To će ostati borba koju ćemo morati da politički vodimo", poručila je Brnabić. 

Ona je naglasila da je krajnje vreme za osnivanje ZSO prošlo pre pet ili šest godina.

"Sada mora da se osnuje ZSO, i to ne na način kako oni interpretiraju ZSO, nego kako je ZSO dogovorena 2015. godine, u skladu sa dogovorima koje je izvojevao i postigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao predsednik vlade i sa jasno definisanim time ko piše statut ZSO, ko je osniva, kako se ona osniva, koje su njene ingerencije, kakva su njena ovlašćenja", rekla je Brnabić. 

Premijerka Srbije istakla je da je taj dokument potpisao Isa Mustafa kao predstavnik Prištine. 

"Dakle ta ZSO, a ne neka nevladina organizacija ili bilo kakva druga organizacija koja samo nosi ime ZSO. ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", podvukla je Brnabić.

Premijerka Srbije smatra da će proći vreme dok Priština to ne implementira. 

"Znam koliko se Vučić borio za to, znam koliki su pritisci na Vučića i znam koliko on neće odustati od toga šta Srbi na KiM traže i od toga šta je potrebno za Srbe na KiM da žive bezbedno i sigurno. Mi smo uvek spremni za dijalog", naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da je Osmani izbegla dijalog na samitu u Granadi, iako je Vučić rekao da je spreman za razgovore i da je "bolje  da razgovaramo 100 godina, nego da ratujemo jedan dan".

"Ona nije želela razgovore. Očigledno da oni žele da izbegnu nastavak dijaloga po svaku cenu", ocenila je Brnabić. 

Ona je istakala da je na njoj da pokuša da objasni u kakvim neuslovima žive Srbi na KiM i drugi neelabanci, uključujući Rome i apeluje da se te stvari promene.

Fokusirana sam na sednicu UN, posle toga ću razmišljati o Briselu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da u ovom trenutku ne razmišlja o Briselu, gde treba da putuje posle Njujorka, jer je  fokusirana na sednicu UN, gde treba da čuje šta će reći drugi, ali i predsednica privremenih prištinskih institucija i da na adekvatan način odgovori.

"Ono što treba je da predstvim jeste šta Srbija želi, a to su mir i stabilnost, poštovanje Povelje UN, teritorijalnog integriteta. Mir i stabilnost, bezbednost za Srbe na KiM, nastavak dijaloga i da ne posustanem u smislu da nasednem na provokacije jer je to što Priština želi", rekla je Brnabić za T a n j u g.

Prema njenim rečima, o Briselu će početi da razmišlja prvi minut nakon sednice UN.

Upitana da li odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Brisel znači dodatni pritisak na Srbiju ona je kazala da veruje da znači.

"Razgovaraću još sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pričali smo posle sastanka sa petorkom, znam koliko je važno. Verujem da će se pritisci nastaviti, Vučić ima svoje principe branio ih je najbolje i tako ćemo nastaviti. Neće biti lako ali verujem da ćemo odbraniti i naš narod i našu zemlju", rekla je Brnabić za T a n j u g.

Kurti se napadom na Vučevića uključio u predizbornu kampanju u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da optužbama, koje je na račun ministra odbrane i predsednika SNS Miloša Vučevića izneo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, on nedvosmisleno pokušava da se uključi u predizbornu kampanju u Srbiji.

Brnabić je uoči sednice SB UN o Kosovu i Metohiji, koja bi trebalo da počne u 21 sat rekla da Kurti na to ima pravo jer je, pre svega, državljanin Srbije.

"On sada, pored toga što stalno optužuje Aleksandra Vučića kreće i u frontalni napad na Srpsku naprednu stranku i novog predsednika Srpske napredne stranke, a to je Vučević. Pored Aleksandra Vučića njegov arhineprijatelj je i SNS i nijedna druga politička opcija u Srbiji.  Verujem da će to i naši građani razumeti", navela je Brnabić za RTS.

Dodala je da su ove optužbe dokaz i toga da premijer privremenih prištinskih institucija gubi živce i pokušava da uplete što veći broj ljudi "u zaveru koju on pokušava da napravi".

"Aljbin Kurti nastavlja da izmišlja stvari i stalno u hodu menja priču i to zaista deluje neozbiljno. Ja se samo nadam da to i međunarodna zajednica vidi, zato što jedna laž zamenjuje drugu laž", navela je Brnabić.

Prethodno ona je za tv Pink rekla da će dati sve od sebe da ispriča sa što manje bitokratskim jezikom kako žive Srbi na KiM, koji se suočavaju sa neviđemnim terorom.

"Ovde se radi o ljudskim životima, i to dok su tamo Unmik, Kfor i Euleks. Moje pitanje je zamislite da šta bi bilo da Priština upravlja bez prisuistva tih misija. Kako bi izgledao život. To ne sme nigde na svetu da se dogodi", rekla je ona.

Prema njenim rečima, očekuje da na sednici čuje standardne optužbe Prištine o masovnim silovanjima, genocidu i sl., kao i da pretpostavlja da će Priština da se predstavlja kao da su oni žrtve, ali da to ne može da se potkerpi nijednim podatkom. 

"Oni su jednom pobeđivali u tom propagandnom ratu. Verujem da će svaka članica držati svoj stav, pokušaću da nametnem kako je biti teško biti Srbin na Kim ili nealbanac", rekla je ona.

Dodaje da je, dok se spremala za sednicu, ponovo čitala Rezoluciju 1244 i Povelju UN i da je u Rezoluciji istaknuto da se raseljeni vrate na KiM.

"A ta teritorija je i dalje područje sa namanje povratnika na svetu. Na KiM se niko nije vratio", zaključila je ona.

Brnabić se sastala sa predsedavajućim Savetom bezbednosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u sedištu Ujedinjenih nacija sa predstavnikom Brazila, zemlje koja je predsedavajuća SB UN tokom oktobra, ambasadorom pri UN Seržom Frankom Daneseom.

Nakon toga sastanka, premijerka Brnabić govoriće na sednici Saveta bezbednosti, koja počinje u 21 sat po centralnoevropskom vremenu. 

Posle sednice, premijerka Brnabić sastaće se sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićKiMSrbijaNjujorkSavet bezbednosti UNZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva