:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2019   13:37

0

52

Brnabić: Problem zaštite voda ne rešavamo od "nule" već od "minusa"

Zaštita životne sredine jeste jedna od najzahtevnijih tema na našem evropskom putu i zahteva najviše ulaganja, posebno kada je reč o kvalitetu vode, rekla je premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine država članica Protokola o vodi i zdravlju koja se održava u Beogradu.

Od ukupnog broja kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja u Srbiji prošle godine 61 odsto su bili ispravni. Najlošiji kvalitet vode je u Vojvodini.

Ana Brnabić kaže da je država pre nekoliko nedelja sa Evropskom investicionom bankom dogovorila program od 50 miliona evra od kojih je 40 miliona evra kredit, a 10 miliona bespovratni grant.

Kako je navela, ta sredstva su namenjena za sisteme vodosnabdevanja odnosno vodovode u lokalnim samoupravama širom Srbije – prevashodno za zamenu dotrajalih cevi, starih azbestnih kao i za smanjenje gubitaka na mreži.

"Nažalost, zbog nemara u proteklim decenijama mi i bukvalno rasipamo vodu koja je danas na svetskom nivou jedan od najvrednijih i najvažnijih resursa", istakla je premijerka.

Naglasila je da u Srbiji nisu retke lokalne samouprave koji imaju gubitke na vodovodnoj mreži veće od 60 odsto.

Prema njenim rečima, ovaj problem je počeo da se rešavama kao i u mnogim drugim oblastima – ne od "nule" već od "minusa".

"Sa Razvojnom bankom Evrope dogovorili smo projekat vredan dve stotine miliona evra samo za vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda, rekla je Brnabićeva.

Izvor: Танјуг

Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva