:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2021   17:14

0

149

Brnabić: Revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure projekat od nacionalne važnosti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na kojem su izneti predlozi projekata u oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture za uređenje ovog predela izuzetnih prirodnih i turističkih odlika.

Ana Brnabić je navela da je revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure ocenjena kao projekat od nacionalne važnosti čije će se investiranje odvijati paralelno sa završetkom auto-puta Čačak - Požega, saopštila je pres-služba Vlade Srbije.

Istakla je da je zavšetak izgranje auto-puta od izuzetnog značaja, jer će se na taj način protok saobraćaja izmestiti iz same klisure i omogućiti zaštita prirodnog dobra prve kategorije.

Takođe, kako je objasnila, predviđeno je i proširivanje same zaštićene zone klisure kao jedinstvene morfološke celine, ali i važnog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa Srbije.

Prema njenim rečima, ideja je, kako je navela premijerka, da se Ovčarsko-kablarska klisura do završetka dela auto-puta Preljina - Požega i realizacijom te nacionalne inicijative, postane prirodna oaza i značajno turističko područje, što će u privrednom i turističkom smislu biti prekretnica, ne samo za grad Čačak, već čitav ovaj deo Zapadne Srbije.

Kako je na sastanku rečeno, u planu je više projekata koji će biti realizovani do kraja godine, a obuhvataju investiranje u razvoj banjskog, zdravstvenog i sportskog turizma, za koje ovaj deo Srbije ima izuzetne potencijale.

U saopštenju se ističe da su predstavljeni infrastrukturni projekti u Ovčar banji, koji bi predstavljali početak investiranja i u druga banjska mesta.

Krajnji cilj, kako je objašnjeno, bilo bi stvaranje celovitog banjskog zdravstvenog kompleksa, čime bi se upotpunila turistička ponuda samog kraja i omogućilo otvaranje novih radnih mesta.

Članovi Radne grupe, koju čine kako predstavnici Grada Čačka, tako i više ministarstava Vlade Srbije, Zavoda za zaštitu prirode i Turističke organizacije Srbije, istakli su da se očekuje da će investicije u Ovčarsko-kablarsku klisuru doprineti značajnom povećanju ekonomije, a broj turističkih poseta uvećati za više od pedeset odsto.

Izvor: RTS

BrnabićOvčarsko-kablarska klisura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva