:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 04, 2024   22:14

0

57

Brnabić: Srbija uspela da se transformiše u ekonomiju zasnovanu na investicijama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je Srbija postala zemlja koja je uspela da transformiše svoju ekonomiju od radno intenzivne do ekonomije koja je zasnovana na inovacijama i naprednoj tehnologiji.

Učestvujući na panelu "Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji" na Kopaonik biznis forumu, Brnabić je rekla da je Srbija do 2016, 2017. godine bili zemlja čija je ekonomija uglavnom bila bazirana na radno-intenzivnim investicijama, zato što je nezaposlenost 2012. godine bila preko 25 odsto, a nezaposlenost mladih preko 51 odsto.

"Mi kao zemlja nismo imali taj kredibilitet ili referencu za investicije i vlada pre one koju sam ja krenula da vodim 2017. godine, Vlada Aleksandra Vučića je morala da se bavi dovođenjem radno-intenzivnih investicija kako bi sa jedne strane zaposlali ljude, smanjila se nezaposlenost, obezbedila radna mesta i plate, a sa druge strane polako gradila kredibilitet kao mesta za investicije da bi u nekoj budućnosti mogli da stvaramo investicije koje su više tehnološke, napredne, kapitalno intenzivne i sofisticirane", poručila je Brnabić.

Kako je rekla, već kada je ona preuzela dužnost predsednice vlade, situacija je bila mnogo drugačija i već tada se videlo da će Srbija postići fiskalnu stabilnost i da će se nezaposlenost svesti ispod 10 odsto.

"Krenuli smo tu transformaciju ka ekonomiji koja je više zasnovana na inovacijama, naprednoj tehnologiji, ka ekonomiji koja može da stvori dodatnu vrednost. Sa takvim investicijama je izuzetno, izuzetno važno da vi ustvari imate i tu političku stabilnost koja je na jednom drugačijem nivou i demokratičnost", istakla je Brnabić.

Ona je dodala da se od doba pandemije kovda razvoj bazirao na rastu koji je dolazio iz sektora usluga. 

"Svako drugo radno mesto stvoreno u Republici Srbije bilo u IKT sektoru i vi to ne možete bez ozbiljne vizije i ozbiljne stabilnosti. Tako da je nama stabilnost zaista izuzetno važna", istakla je Brnabić.

Komentarišući to što je Srbija po indeksu demokratije Ekonomista napredovala četiri mesta, Brnabić je istakla da je to zahvaljujući političkoj particijipaciji i učešću građana u politici.

"To je sasvim suprotno od onoga što pokazuju neki drugi indeksi kao što je Fridom Haus, ja ću sutra da odgovorim na sve ono što smo danas čuli od Fridom Hаus, ali rekla bih da ovako kredibilni i objektivni izvori govore ono što je istina. U ovoj kategoriji po tome je Srbija zemlja koja se svrstava uz zemlje kao što je Italija, Belgija, Češka, Estonija, dakle to nije ni malo loše. Ali živimo, kao što smo već rekli, u izuzetno kompleksnim okolnostima, u kojima je taj politički pritisak preko različitih rangiranja", rekla je premijerka.

Kako je rekla, dodatan izazov za Vladu Srbije je da se protiv takvih pritisaka bori argumentima i transparentnošću.

Najveći procenat investicija u Srbiju iz EU, sve više stižu i iz Azije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da najveći procenat ivesticija u Srbiju dolazi iz Evropske unije, ali i da sve veći broj investicija stiže i iz Azije.

Na pitanje da li je geopolitika preplavila ekonomiju, Brnabić je rekla da u najvećem delu sveta jeste, ali da to nije slučaj u Srbiji.

"U Srbiji nije. Zato što mi razumemo i takvu politiku vodimo poslednjih, evo koliko, 11-12 godina. Da je Srbija izgubila previše vremena u 90-im i toj prvoj deceniji 2000-ih. Da je Srbija izgubila previše šansi i da naš rast danas i u poslednjih 10 godina mora da dolazi iz svih izvora koje mi sebi možemo da priuštimo", rekla je Brnabić na panelu "Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji" na Kopaonik biznis forumu.

Brnabić je rekla da se Srbija trudila da bude najotvorenija moguća zemlja ili najotvorenija moguća ekonomija, što je, kako je istakla, uspela da sačuva vodeći pametnu politiku.

Dodala je da i dalje najveći procenat investicija u Srbiju dolazi iz Evropske unije, kao i da sve veći procenat investicija dolazi iz Azije, što je, kako je ocenila, odlično.

"Kada pogledate sve globalne ekonomske indikatore i pokazatelje, vi ćete vidjeti da Evropska unija u svakom smislu usporava, pa da je i pala u smislu ukupnih investicija. Došla je sada, ako se ne varam, na nekih 29 procenata. Azija raste i tu ne mislim samo na Narodnu Republiku Kinu. Kina, naravno, izuzetno brzo i dalje, kako god okrenete, i dalje snažno", navela je ona.

Dodala je da je u 2023. godine 30 odsto stranih investicija došlo iz Kine, ali da Srbija ima sve bolje odnose u investicionom, pa i u političkom aspektu sa Japanom.

"Nama je veliki fokus u budućnosti Koreja. Mi smo potpisali, kad sam ja bila u Koreji sporazum o međusobnoj zaštiti i promociji investicija, krenuli u razgovore, Koreja usvojila da mi budemo jedna od deset zemalja sa kojima razgovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, izuzetno važna stvar za nas", rekla je Brnabić.

Srbija održala rast uprkos krizama i teškim okolnostima u svetu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras na Kopaonik biznis forumu da je Srbija uspela da održi rast uprkos višestrukim krizama i izuzetno teškim okolnostima u svetu.

Ona je istakla da postoji konstantan privredni rast naše zemlje od 2019. godine godine, osim 2020. zbog pandemije kada je pad bio minimalan od 0,9 odsto, pa sve do sada.

"Mislim da smo uradili dobar posao. Žao mi je što su sve ove krize išle godinu za godinu. Srbija je mogla još mnogo brže, ali kakve su bile okolnosti dobro guramo napred. Optimista sam za budućnost. Nema pauze u radu i već smo predstavili novi plan do 2027. godine - Skok u budućnost, koji predviđa ambiciozne planove", navela je premijerka.

Sigurna sam da ćemo ih i ispuniti, dodala je Brnabićeva.

Kaže da je sve to postignuto zahvaljujući zajedničkom radu predsednika Republike, njenog kabineta i cele vlade.

Ona je rekla da je država dobro odgovorila na krize, pandemiju, rat na istoku Evrope i novi rat na Bliskom istoku.

"Usložnjavala se situacija u svetu u izuzetno teškim okolnostima smo na najbolji način vodili ekonomiju i politiku Srbije", naglasila je premijerka.

Istakla je da smo u pandemiji bili jedna od 10 zemalja sveta kojoj je rasla zaposlenost i zemlja koja je bila prvak sveta u rastu apsolutnog broja zaposlenih.

"Sa izuzetkom te 2020, mi smo od 2012. imali stalni rast stranih direktnih investicija.

Diverzifikacija ekonomije predstavlja veliku sigurnost za Srbiju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras na Kopaonik biznis forumu da je Nemačka neprikosnoveni partner broj jedan Srbije kada je reč o razmeni robe, SAD u razmeni usluga, dok je naš najveći izvoznik iz Kine, što je rezultat diverzifikacije koja predstavlja veliku sigurnost za našu zemlju.

"Vidite kolika je to diverzifikacija koja nije došla slučajno, to je predmet vizije i mislim da je to za nas velika sigurnost", rekla je premijerka u razgovoru na Kopaonik biznis forumu.

Naglasila je da je Srbija uspela da svoje hendikepe iz prethodnog perioda pretvori u svoju prednost.

Brnabić je rekla da upravo u četvrtoj industrijskoj revoluciji male zemlje mogu brže da napreduju, jer mogu lakše da se menjaju i prilagođavaju.

Istakla je da je u vreme brzih promena nestabilnost veliki problem za druge zemlje, dok je za Srbiju to bilo prirodno okruženje, što je zemlja uspela da iskoristi kao  najveću prednost.

"Velike zemlje su kao multinacionalne kompanije, a male kao startapi i mogu brže da se menjaju i prilagođavaju", istakla je ona.

Brnabić je rekla da Srbija zahvaljujući velkom radu i borbi uspela da dobije da bude domaćin Ekspa 2027. godine i naglasila da treba tada u najboljem svetlu da predstavimo Beograd i čitavu Srbiju.

"Želimo da pokažemo sve ono što Srbija jeste, a to pada tačno na 15 godina od promena u Srbiji, ta energija nas vuče da pokažemo pobedničku Srbiju i tehnološki naprednu zemlju i punu talenata sa pametnim i kreativnim ljudima, sa dobrim saobraćajnicama u regionu", navela je Brnabić.

Kaže da nam je region pomogao dosta u tome da budemo domaćini specijalizovane izložbe Ekspo 2027, a posebno Severna Makedonija i Albanija, koje su pozvale sve druge da glasaju za nas.

"Hoćemo da predstavimo i Srbiju i region kao značajnu tačku u budućem razvoju čitave Evrope", navela je ona i dodala da će zato biti uloženo 18 milijardi evra kako bi se Srbija predstavila celom svetu na najbolji način.

To će biti i zamajac za novi četvorogodišnji plan razvoja posle 2027. godine, dodala je premijerka.

Srbija ima ozbiljnu vlast, stabilnost potrebna da bi došli investitori

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima ozbiljnu vlast, dodajući da je potrebno da se 'podvuče crta' i kaže da to što opozicija radi u Srbiji 'nema nikakvog smisla'.

Govoreći na panelu ''Akcioni plan zelene tranzicije u Srbiji'' na Biznis forumu na Kopaoniku, Brnabić je ocenila da svetski izazovi nikada nisu bili veći u poslednjih 100 godina.

"Od pandemije, preko rata u Evropi, do sledećeg rata i daljih pretnji, to je situacija u kojoj moramo s obe noge da stanemo na zemlju i kažemo - ljudi, to nema nikakvog smisla. Moramo da imamo ozbiljnu vlast, ali i ozbiljnu opoziciju. Moramo oko nekih minimuma da se dogovorimo i vidimo kako ćemo ići dalje", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija, bez obzira na spoljne pritiske, ide putem stabilnosti, i da zbog toga nije potrebno da se u Srbiji pravi, kako je rekla, destabilizacija.

"Tamo gde se Srbija zaputila, kapital je konzervativniji nego bilo gde. Traži, ne duplu, nego troduplu stabilnost. Taj kapital je izuzuetno osetljiv i plašljiv. Ako vi stalno menjate parametre, investitor će reći - ako vi sami ne razumete šta želite, ja stvarno ne želim tu da investiram", rekla je Brnabić .

Dodala je da je teško odgovoriti na brojne izazove koji su rezultat, kako je rekla, ekstremno niske političke kulture.

"Moje mišljenje je da bi za svaku vladu idealna bila konstruktivna opozicija koja kritikuje vladu i unapređuje njene mere i priprema novu vladu koja će biti bolja od postojeće. A ne opozicija koja ometa u radu", rekla je premijerka.

Osvrnula se na situaciju sa izborima u decembru 2023. i situaciju sa ponavljanjem izbora.

"Recimo, juna 2023. godine opozicija kaže nikako nećemo na izbore, onda u septembru 2023. godine kaže - samo izbore želimo, a onda kada dobiju te izbore i kada nemamo većinu i treba da ponovimo izbore pod uslovima koji su bili i tog juna i tog maja, kaže sad ćemo da bojkotujemo izbore, vi onda kažete, čekajte ljudi, kakvog ovo sve smisla ima...", navela je Brnabić.

Izvor: T a n j u g

Ana BrnabićKopaonik biznis forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva