:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2024   13:50

0

73

Brnabić: Sretenjski Ustav proklamovao temeljne vrednosti - slobodu i nezavisnost

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na tradicionalnoj Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu da je Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda - slobodu, nezavisnost i miroljubivost.

"Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini naš srpski narod. Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava", rekla je Brnabić u Sretenjskoj besedi.

Ona je podsetila da se ceremonija dešava u istorijskom prostoru stare Narodne skupštine u kojoj je na ovaj dan 1835. godine proglašen Sretenjski ustav, koji je, kako je rekla, prvi osnovni i temeljni pravni akt naše otadžbine, "zalog naše državnosti i nezavisnosti, bedem naše slobode".

"Stoga mi dozvolite da sa vama podelim osećanje istinske počašćenosti i odgovornosti, zbog toga što sam u prilici da se na nacionalni praznik svim našim građanima obratim upravo sa ovog, samog izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti", poručila je Brnabić.

Podsetila je da Sretenjski ustav nije bio isključivo prvi osnovni pravni akt Srbije, već i jedan od tadašnjih najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi.

"Teritorijalno mala, ali duhom, slobodarstvom, nepokornošću i vizijom snažna kneževina Srbija, iznedrila je na ovom mestu jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog XIX veka", navela je Brnabić.

Rekla je da je Srbija među retkim državama u svetu, ukolika ne i jedina, koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva prvorazredno značajna istorijska događaja koji su se odigrali istog dana, istog meseca, u dvema različitim godinama. 

"Stoga mi danas proslavljamo Dan državnosti, ali i Dan ustavnosti naše otadžbine. Ove godine to činimo svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, na molbu i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada je donela odluku da se od ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz čitav niz manifestacija širom Srbije u koje je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, oružanih i snaga bezbednosti. 

"Ovo je dan za ponos i za zahvalnost. Ovo je dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine, što je i osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika", rekla je Brnabić.

Ukazala je na to da sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu puki dar i da nisu nešto što "nam je palo s neba", već da se oni mukotrpno osvajaju i još mukotrpnije štite.

Istakla je da živimo u vreme brojnih, veoma složenih, opasnih, bezbednostnih, političkih, identitetskih i drugih izazova. 

"Naš odgovor na sve te izazove je veoma jednostavan. Naša snaga počiva u našim ljudima, jedinstvu, slozi i saglasju. Samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapređuemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja, možemo da svi skupa obezbedimo bolju, sigurniju i srećniju budućnost svojoj i našoj deci", zaključila je Brnabić.

Sretenjska akademija održana je u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, a u prisustvu brojnih ministara i predstavnika lokalne samouprave.

Na akademiji je izveden kulturno-umetnički program, a završena je pesmom "Vostani Serbije".

Izvor: T a n j u g; Foto: RTV Kragujevac

BrnabićDan državnostiSretenjski ustav
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva