:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2023   8:12

0

91

Brnabić u Šangaju sa predstavnicima kineskih kompanija

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Šangaju, na početku posete Kini tokom koje će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom, sa predstavnicima kineskih kompanija.

Brnabić se sastala sa čelnicima Huaveija, Shanghai Fengling Renewable, kao i sa predstavnicima kompanija CCCC i CRBC.

Kompanija Shanghai Fengling Renewable sarađuje sa jednim od najznačajnijih kineskih investitora u Srbiji, Ziđinom, u oblasti obnovljivih izvora energije.

"Izgradnjom ovog hibridnog postrojenja zadovoljile bi se skoro celokupne potrebe Ziđina za električnom energijom, dodatno smanjila emisija štetnih gasova i takođe bi se dobila značajna količina "zelenog" vodonika za izvoz", navela je Brnabić na Instagramu posle sastanka.

Premijerka je istakla da je razgovarala o njihovim planovima za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa akcentom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

"Želimo da nastavimo ubrzani razvoj domaće privrede, uz obavezno postovanje najviših standarda zaštite životne sredine", dodala je.

Sa predstavnicima CCCC i CRBC, koje su izgradile i rade na nekim od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, premijerka je razgovarala o dinamici i rokovima tekućih projekata, kao i o budućim investicijama, s obzirom na to da je čvrsto opredeljenje Vlade da se nastavlja sa još jačim i boljim infrastrukturnim povezivanjem u Srbiji.

Kompanija CCCC je inače prva kineska kompanija koja je ušla na srpsko infrastrukturno tržište.

Brnabić se sastala i sa čelnicima Huaveija, kompanije koja u Srbiji posluje 18 godina i zapošljava više od 200 ljudi, a samo u prethodne tri godine uplatila je u budžet više od 40 miliona evra na ime poreza.

Imajući u vidu razvoj novih tehnologija, premijerka je, kaže, sigurna da će i ta kompanija dodatno doprineti povećanju izvoza IKT usluga iz Srbije, za koji se ove godine očekuje da će dostići 3,8 milijardi evra.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

BrnabićNR Kina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva