:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2019   21:19

0

48

Brnabićeva sa šefovima četiri parlamentarne delegacije u okviru IPU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefovima četiri parlamentarne delegacije koje borave u Beogradu na 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU).

U razgovoru sa delegacijom Islamske konstitutivne skupštine Islamske Republike Iran, koju je predvodio predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, Ana Brnabić je izrazila zahvalnost toj zemlji na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Sagovornici su se saglasili da su politički odnosi dve zemlje dobri i da postoji potencijal za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti kulture, prosvete i nauke.

Na sastanku sa delegacijom Konsultativnog saveta Katara, koju je predvodio Ahmed bin Abdulah al Mahmud, premijerka Brnabić je istakla da je Srbija opredeljena da intenzivno radi na obnavljanju nekadašnjeg visokog nivoa saradnje sa tradicionalno prijateljskim državama iz Pokreta nesvrstanih, kao i da međudržavnu saradnju treba razvijati na osnovu obostranog interesa za stabilnost, ekonomski i kulturni razvoj.

Premijerka Brnabić je izjavila da je Srbija okrenuta daljem unapređenju IT sektora, inovacijama, istraživanju i razvoju, te da je u potpunosti otvorena za nove investicije iz Katara.

U razgovoru sa delegacijom Poslaničkog doma Kongresa Meksika, koju je predvodila Sarai Nunjes Seron, ukazano je na tradicionalno dobre odnose Meksika i Srbije, kao i da dve zemlje snažno povezuju prijateljski odnosi zasnovani na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država.

Izražen je interes za dalje produbljivanje ekonomske saradnje, kao i za razmenu iskustava u domenu migracija, ljudskih prava, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Predsednica Vlade Srbije razgovarala je i sa predsednikom Predstavničkog doma Kipra Demetrisom Silurisom. Tokom razgovora ukazano je da su odnosi Beograda i Nikozije tradicionalno bliski i dobri, bez otvorenih pitanja.

Brnabić je Silurisu zahvalila na podršci koju Kipar pruža našoj zemlji kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i putu ka članstvu u Evropskoj uniji. 

Izvor: Танјуг

Brnabić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva